Hastaneler ihale ile hemşire alacak

Haber Giriş : 25 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, kamu vakıflarının faaliyetine son verince ücretleri vakıflar tarafından karşılanan binlerce sağlık personeli işsiz kaldı. Sağlık memurlarını istihdam eden hastaneler, çalıştıracak personel bulamayınca hasta katlarını kapatmayı düşündü.

Çok sayıda başhekim, Sağlık Bakanı'na ulaşarak içinde bulundukları zor durumu anlattı.

Bakanlık çözüm yolu olarak sağlık personelinin ihale yoluyla hastanelerde çalıştırılabileceğine karar verdi. Hastanelere bir yazı gönderilerek dışarıdan ihale yoluyla sağlık personeli alınabileceği belirtildi. Sözleşmeli personel alımı şeklinde gerçekleştirilecek ihaleye bireyler şahsen, bünyesinde hemşire çalıştıran ilaç firmaları ile sağlık şirketleri kurumsal olarak girebilecek. Büyük çoğunluğunu hemşirelerin oluşturduğu boş kadroları doldurabilmek amacıyla ihaleye ilk çıkan İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi oldu. Hastane, ihtiyacı olan 68 hemşire, 2 eczacı, 1 fizyoterapist, 5 toplum sağlığı memuru ile çok sayıda radyoloji, anesteji, laboratuvar ve acil tıp teknisyeni için ihaleye çıktı. İhalenin henüz sonuçlanmadığını belirten Başhekim Yardımcısı Dr. Sezai Çelik, bakanlığın yönergesinin eleman sıkıntısı çeken hastaneleri büyük sıkıntıdan kurtaracağını söyledi.

Dr. Sezai Çelik, vakıfların faaliyetine son verilmesiyle 100 hemşirenin iş akdini feshettiklerini belirtti. Bu nedenle ciddi eleman sıkıntısı içine düştüklerini anlatan Dr. Çelik, konuyu bakana bizzat ilettikleri sırada bakanlığın da soruna çözüm arayışı içinde olduğunu gördüklerini ifade etti. Çözümün eleman temininde güçlük çekilen yerlere sözleşmeli personel alımı olduğunu belirten Çelik, bakanlığın başhekimlerden gelen bilgiler doğrultusunda hizmet alım ihalesi yöntemine yeşil ışık yaktığını kaydetti. Dr. Sezai Çelik, sağlık alanında istihdam sorununa kısmi çözüm getiren bu yöntemi Türkiye'de ilk kez gerçekleştireceklerine işaret etti.

İhalenin nasıl yapıldığı konusunda da bilgi veren Dr. Çelik, ihaleyi ortaöğretim ve yükseköğretim olmak üzere iki bölümde gerçekleştirdiklerini söyledi. Dr. Çelik'in anlattığına göre ihaleye şahıslar ve şirketler bazında çok sayıda katılan oldu. Katılımcılardan biri bir ilaç firmasıydı ve 40 hemşire kadrosu almak istedi. İhaleyle istihdam edilecek personelle 1 yıl üzerinden sözleşme yapılacak ve personel SSK'lı olacak. "Ben 300 milyona çalışırım' diyenler oluyor." diyen Dr. Sezai Çelik, bakanlığın her birim için belirlediği ortalama ücretler üzerinden ihalenin sonuçlandırılacağını vurguluyor. Dr. Çelik, şartnamenin haksız rekabete kesinlikle izin vermediğini ve fiyat dahil bilgi, beceri, tecrübe ve diğer unsurları da göz önünde tutarak karar verdiklerini ifade ediyor. İhale yolu ile sağlık personeli istihdam edilmesine karşı çıkan İstanbul Tabip Odası ise doktorlara seslenerek, "Sağlık kurumlarımızı taşeron şirketlere devredecek ve hepimizi "ücretli köleler" haline getirecek olan taşeronlaştırma girişimlerine hep birlikte karşı çıkalım." çağrısında bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber