Maliye, 6 bin doktora 'vergi kıskacı' operasyonu başlattı

Haber Giriş : 18 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, Türkiye genelinde özel muayenehanesi olduğu tesbit edilen ve özel hastanelerde "part-time" ameliyat yapan 6 bin hekimi kapsayan bir vergi denetimi başlattı. Son zamanlarda Maliye Bakanlığı'nın devlete komik vergiler ödemekle suçladığı doktorlar, ayrıntılı vergi denetimine alındı.

Türk Tabipler Birliği'nin her yıl açıkladığı asgari ücret fiyat tarifesi baz alınarak gerçekleştirilen vergi denetimleri nedeniyle, 6 bin hekimin muayenehanesine Maliye Bakanlığı adına bir uyarı yazısı gönderildi. Hekimlerin özel muayenehanelerinde tuttukları hasta kayıt defterleri istenirken, özel hastanelerde ameliyat yapan hekimlerle ilgili olarak da özel hastanelerin muhasebe kayıtları mercek altına alındı. Defterdarlık görevlileri, hastane kayıtlarında adı geçen hastaları da örnekleme metoduyla kontrol ediyorlar. Ne ameliyatı oldukları, ne kadar ödeme yaptıkları yönündeki sorulara verdikleri cevapları, belgelerle karşılaştırıyorlar.

Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimi yaparak KDV geliri elde etmeye çalıştığı ve sağlık sektöründen kaynaklanan kaçağını önlemeye çalıştığı bildirildi. 6 bin doktora yönelik denetimleri gerçekleştiren ekipler, devlet hastanelerine de gelerek çeşitli branşlarda aylık ve yıllık ne kadar ameliyat yapıldığına ilişkin bilgiler aldı. Maliye Bakanlığı müfettişleri, devlet hastanelerinin tüm kayıtlarını inceledi. Özel hastanelerin ameliyat ve muayene sayıları, devlet hastanelerinin sayılarıyla karşılaştırılarak aradaki farkın hesabı özel hastanelere soruldu.

Bir özel hastene hekimi, özel hastanelerde ücretsiz bakılan hastaların sorun yarattığını belirterek, "Biz etik olarak doktorlar, hemşireler ve sağlık personelinden ameliyat, muayene ücreti almıyoruz. Ancak bu hastaların da kaydını tuttuğumuz için devlet bizden KDV'sini istiyor. Biz de ödüyoruz, aslında ücretsiz ameliyat yapıp, hasta bakamazsınız, yaparsanız da vergisini ödemeniz gerekiyor" diye konuştu. Vergi denetimlerinde yaşanan bir başka sorunun da, özel hastanelerin TTB'nin asgari ücret tarifesinin altında fiyatlarla ameliyat yapmasına karşın, aynı tarifeden yapmış gibi göstererek hastalardan yüksek ücret alınmasından kaynaklandığı kaydedildi. Kayıtlarda yapılan işlemin fiyatı tarifenin altında gözükürken, bu sayede bazı özel hastanelerin "vergi kaçağı" yarattığı öne sürülüyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber