Eski Rektör Rıza Ayhan üniversite bünyesindeki taşınmazların gelirini kendi kurduğu kooperatife aktardı

Haber Giriş : 19 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi eski Rektörü Rıza Ayhan, üniversite bünyesindeki taşınmazların gelirini, üniversite dışına çıkarmaya yarayan bir manevrayla kendi kurduğu kooperatife aktardı.

Gazi Üniversitesi'nde bir süre yaşanan rektörlük kavgası, artık "mal kavgası"na dönüştü. Üniversite'nin eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, üniversitesinin trilyonluk malvarlığı ile gelirlerini Gazi Üniversitesi Vakfı'ndan kurduğu kooperatife aktardı. Ayhan, uygulamanın yasal olduğunu belirtirken, yeni Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç bir genelge yayımlayarak üniversite ile ilişiği kesilmiş olan bu kuruluş üzerinden yapılacak tüm projelerin, "meslekten çıkarma cezasını gerektiren fiil" olarak değerlendirileceğini duyurdu.

USTA MANEVRA
Rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu almasına karşın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yeniden bu göreve ataması yapılmayan Prof. Dr. Rıza Ayhan, rektörlüğü sırasında, üniversitesinin trilyonluk malvarlığı ile gelirlerini Gazi Üniversitesi Vakfı'ndan, 5 Nisan 2004'te kendi kurduğu 'Sınırlı Sorumlu Gazi Eğitim Kooperatifi'ne aktardı. Kamu Vakıfları Yasası yürürlüğe girdikten sonra zorunlu olarak Gazi Üniversitesi Vakfı'nın, üniversite bünyesinin dışına çıkarılması gerekti. 12 Temmuz'da vakıf senedinde değişiklik yapılarak vakıf ile üniversitenin organik bağlantısı kesildi. Ancak, asıl manevra, vakıf tarafından kullanılan ve milli emlaktan kiralanan önemli gelir getiren mülklerin Ayhan'ın kurduğu kooperatife aktarılması oldu. Bu şekilde üniversite, yüzme havuzu, otel, kantin gibi gelirlerden büyük ölçüde mahrum kaldı. Ayhan, rektörlük görevini bırakmak zorunda kalınca da, rektör yardımcılarının kullandığı vakfa ait makam araçlarını da aldı.

İŞTEN ATILIRSINIZ!
Bunun üzerine yeni Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç, vakıfla ilgili bir genelge yayımladı. Gazi Üniversitesi Vakfı'nın üniversite dışına çıkarıldığını vurgulayan Rektör Yamaç, bundan sonra gerek vakıf gerekse Gazi Eğitim Kooperatifi aracılığı ile proje ve hizmetlerin yürütülmeyeceğini bildirdi. Rektör Yamaç, bu tür işlerin bundan sonra Üniversite Döner Sermaye İşletmesi aracılığıyla yapılması talimatını vererek, aksine uygulamaların "meslekten çıkarma cezası gerektiren fiil" olarak değerlendirileceğini duyurdu.

HUKUK MÜCADELESİ
Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, SABAH'ın sorularını yanıtladı. "Gazi Üniversitesi Vakfı'nın devlet çarkının yavaş işlemesi nedeniyle son 10 yıldır cankurtaran simidi olarak kullanıldığını ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pampal, şunları söyledi: "Eski Rektör Rıza Ayhan vakıf senedini değiştirirken burada Gazi Üniversitesi Rektörü olarak değil, unvanını kullanmadan yönetici oldu. Eski yönetim kurduğu Sınırlı Sorumlu Gazi Eğitim Kooperatif'i aracılığı ile gelir getiren yerleri Milli Emlak'tan kiralamış. Rektör yardımcılarının kullandığı makam araçları vakıf kaynakları ile alındığı için o araçlar da gitti. Şimdi buralardan elde edilecek gelirlerin geri dönüşü mümkün değil. Vakfın işlettiği 50 taşınmazın geri verilmesini

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber