Türkiye'de ilk "kriyoterapi" ameliyatı

Haber Giriş : 24 Ekim 2007 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prostat ve böbrek kanseri hastalarına yeni bir umut olan, kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırılmasını sağlayan "kriyoterapi" yöntemi, artık Türkiye'de de uygulanmaya başlandı.

Kanser tedavisinde uygulanan cerrahi (ameliyat) ve ışın tedavisi (radyoterapi) yöntemlerine alternatif olan "kriyoterapi" yöntemi, Türkiye'de ilk defa Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı "Üroonkoloji Ünitesi"nde uygulandı.

GÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Sözen'in başkanlığında, anestezi, radyoloji ve üroloji uzmanları ile yurt dışından gelen 2 uzman hekimden oluşan 10 kişilik bir heyet tarafından, 2 prostat ve 1 böbrek kanseri hastası, dün "kriyoterepi" yöntemi uygulanarak ameliyat edildi.

Sözen AA muhabirine yaptığı açıklamada, kriyoterapi yönteminin, 2000'li yıllardan itibaren Avrupa'da ve ABD'de birçok merkezlerde uygulandığını ve başarılı sonuçlar alındığını belirterek, "Yaptığımız 3 ameliyat da son derece başarılı geçti. Bir komplikasyon olmasını beklemiyoruz. Hastalarımız, 1-2 gün içinde sosyal yaşamlarına dönebilecekler" dedi.

Kriyoterapi yöntemi ile kanser hücrelerinin dondurularak ortadan kaldırıldığını anlatan Sözen, ameliyattan başarılı sonuç alınabilmesi için hastaların bu tedavi yöntemi için uygun olması gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Sözen, prostat kanserinde kriyoterapi tedavisinin ultrasonografi eşliğinde, böbrek kanseri tedavisinin ise bilgisayarlı tomografi ve laparoskopik (ufak kesiler açılarak vücudun içinin kamera yardımıyla görüntülenmesi) yöntemle yapıldığını söyledi.

Sözen, kriyoterapinin,"Yöntem, kısmi organla sınırlı, erken evre ya da organın sınırlarını aşmamış böbrek tümörü ve prostat kanseri hastaları için kullanıldığında başarı şansı çok yüksek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber