Çelik: Teftiş, cezalandırmaya yönelik bir mekanizma olmamalı

Haber Giriş : 04 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik: Jurnalcilere prim vermeyin

Teftiş mekanizmasının ille de kusur arayan, birilerini zor durumda bırakan ve cezalandırmaya yönelik bir mekanizma olarak görülmemesi gerektiğini belirten Bakan Çelik, "Jurnal sistemine prim vermeyin. Jurnal, dünyanın en iğrenç şeyidir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, teftiş mekanizmasının ille de kusur arayan, birilerini zor durumda bırakan ve cezalandırmaya yönelik bir mekanizma olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Denetim mekanizması aynı zamanda rehberlik sistemi olarak görev yapmalı" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 81 ilde gerçekleştirilecek denetim ile ilgili toplantı, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde yapıldı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Yunus Emre'nin, "Her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası" sözünü hatırlatarak, "Her dem yeniden doğmak, her gün yeniden doğmak, ilerlemenin, kalkınmanın, monotonluğu yenmenin tek ilacıdır" dedi. "Değişim ille de son moda ifadesiyle formel bir şekilde hayatımızda yer almak zorunda değildir" diyen Çelik, değişimin "olmazsa olmaz bir süreç" olarak idrak edilmesi gerektiğini vurguladı.

Teftiş mekanizmasının ille de kusur arayan ve birilerini zor durumda bırakan ve cezalandırmaya yönelik bir mekanizma olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, teftiş mekanizmasının günümüzde inceleme ve soruşturmayla eş değer hale getirildiğini anlattı.

Verimli çalışma, etkin iş ortamı ve tutumluluk prensiplerinin tüm kamu kesimine uygulanması gerektiğini dile getiren Çelik, "İşte bu prensiplerden hareketle bakanlık tüm birimlerinde olduğu gibi Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda da bir yenileme ve kabuk değiştirme hareketi içindedir" dedi.

'Empatik davranın'

Toplantıya katılan bakanlık müfettişlerinden denetime gittikleri eğitim müesseselerinde 'empatik' davranma-larını isteyen Çelik, "Sonuçlarla ilgilenmeyin. Sonuçların arka planındaki sebeplerle ve süreçlerle ilgilenin. Denetlediğiniz yerlerin şartlarını göz önünde bulundurun. Sadece cezalandırma mantığıyla sonuçlarla ilgilenen bir müfettiş hiçbir zaman başarılı olamaz" diye konuştu.

Müfettişlere seslenen Çelik, "Jurnal sistemine prim vermeyin. Jurnal, dünyanın en iğrenç şeyidir" dedi.

Çelik, Teftiş Kurulu Başkanlığı toplantısından Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen, "Çıraklık ve Meslek Eğitim Kurulu Toplantısı"na geçti.

Toplantıda, geçen yıldan bu yana mesleki eğitim anlamında yaşanan gelişmelerin masaya yatırılacağını anlatan Çelik, mesleki eğitim alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmeye çalışacaklarını söyledi.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber