Yeni yılda 25 ilde daha aile hekimliği uygulamasına geçiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2007 23:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de, Manisa'nın da aralarında bulunduğu 25 il, yılbaşından itibaren aile hekimi uygulamasına geçiyor. Sağlıkta yeni bir dönemin başlaması anlamı taşıyan uygulama, en çok, aile hekimi olan pratisyenlere yaradı. Bu hekimler, görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında kazandıklarının 2.5 katı maaş alacak.

Manisa'da 2008 Ocak ayında başlayacak aile hekimliği uygulaması için kuralar çekildi. Hekimlerin hizmet puanları da gözönünde bulundurularak görev yapacakları yerler belirlendi. Kuraların ardından Sağlık İl Müdürü Ziya Tay, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Aile hekimliğinin en ayrıntılı noktalarına varıncaya kadar bilgi veren Tay, soruları cevaplandırdı. Aile hekimliği pilot uygulama kanununun 2004 yılında Meclis'ten geçtiğini hatırlatan Tay, ilk olarak programın 2005 yılında sadece Düzce'de uygulandığını, daha sonra 2006'da 11 ve 2007'de 13 ilde pilot uygulamaların başladığını kaydetti.

Ülke genelinde 16 milyon 196 bin nüfusun aile hekimiyle tanıştığını bildiren Sağlık İl Müdürü Tay, 1 milyon 226 bin 741 kişinin yaşadığı Manisa'nın da bunların içinde yer aldığını ifade etti. Manisa'da 378 aile hekiminin görev yerlerini belirlediklerini dile getiren Tay, her hekime 3 bin 245 nüfus kaydettiklerini söyledi.

Aile hekiminin maaşının, baktığı nüfus sayısına göre belirleneceğine işaret eden Ziya Tay, "Hasta, hekiminden memnun olmazsa 6 ay içinde başka bir hekime geçebilecek. Bu da hekim için maddi kayıp demek, çünkü aile hekimi ne kadar çok nüfusa sahipse o kadar çok maaş alacak" dedi.

Aile hekimlerinin çoğunluğunun pratisyen olduğunu bildiren Tay, il genelinde sadece 10 uzman aile hekimi bulunduğunu açıkladı. Böylece pratisyen hekimlerin başına devlet kuşu konduğunu belirten Tay, "Bir pratisyen hekim, çalıştığı sağlık kuruluşunda 2 bin YTL civarında maaş alıyordu, şimdi ise rakam 5 bin YTL'ye çıkacak. Hal böyle olunca hekimler, bağlı bulundukları nüfuslarla daha iyi ilgilenmek zorunda kalacak, çünkü nüfusu binin altına inen hekimlerin sözleşmesi feshedilecek." şeklinde konuştu. Ziya Tay, aile hekiminin sosyal güvencesi olsun olmasın herkese bakmakla yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber