'TSK'nin maaş dengesizliğini hep beraber düzeltelim'

CHP Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar: Bu vatanı, milleti için Gara'da, Kandil'de Türkiye'nin her yerinde can vermeye hazır olan, emekliliğinde böyle teşekkür ediyorsak, TSK'nin vatanına, milletine olan bağlılığını nasıl ödüllendireceğiz? Nasıl teşekkür edeceğiz? Bir komutan, binbaşı, astsubay, uzman çavuş kardeşimiz 3 bin 750 liraya mı layık? Maaşlarını değiştirin, kıdem tazminatı haklarını verin. Bunları hep beraber görmek zorundayız. TSK'nin maaş dengesizliğini, adaletsizliğini hep beraber düzeltelim. Binbaşılarımızın, astsubaylarımızın, uzman çavuşlarımızın emeklilikleri fecaattir. Hükümetin, bu konuya acilen el atmasını istirham ediyorum."

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2021 21:47, Son Güncelleme : 16 Şubat 2021 21:57
'TSK'nin maaş dengesizliğini hep beraber düzeltelim'

Meclis Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

TBMM Genel Kurulunda, terör örgütü PKK'nın Gara'daki katliamı ile Pençe Kartal-2 Harekatı konusunda siyasi parti grupları adına yapılan konuşmaların ardından gündem dışı konuşmalara geçildi.

MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, "iklim değişikliği ve kuraklık tehdidi", CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Adıyaman'ın sorunları", AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise "Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü"ne ilişkin gündem dışı söz aldı.

MHP'li Ersoy, insan eliyle yapılan üretimlerin bir taraftan hayatı kolaylaştırdığını diğer taraftan doğa üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

İklim rejimindeki değişimlerin, beraberinde su sorununu da ortaya çıkardığını belirten Ersoy, "Su sorunu, nebatat ve hayvanatın da problemi. Su, yaşamın sürdürülmesi, hayatın devamı için olmazsa olmazlar arasında. Bu yüzden her damlasının değerini bilmeli." dedi.

Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu dile getiren Ersoy, "Bunların en önemlisi, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek olmalı. Su ayak izi daha düşük olan gıdalara yönelmek de bunlardan biri olabilir." diye konuştu.

CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere, Adıyaman'ın, ciddi sorunlarla boğuştuğunu söyledi.

Şehrin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirten Tutdere, gençlerin işsizlikle boğuştuğunu, hayat pahalılığının gençleri umutsuzluğa sevk ettiğini dile getirdi. Tutdere, "Bütün işsizlerimizin, yoksullarımızın vebali AK Parti iktidarındadır. Sizin iktidar olarak bu sorunları yaşayan gençlerimize iş bulmanız temel görevinizdir." dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Pektaş, yaklaşık 1,5 yıl işgal altında kalan Gümüşhane'nin, kahramanca verilen mücadelenin sonunda 1918'de düşmandan temizlendiğini hatırlattı.

Pektaş, "Ecdadımız nasıl 103 yıl önce al bayrağı yere düşürmemek için canı pahasına mücadele ettiyse bizler de bugün aynı mücadeleyi sürdürüyor, aynı ruhu koruyoruz. Atalarımızdan devraldığımız bu toprakları ve bu tarihi mirası en güzel şekilde değerlendirerek, geliştirerek ve koruyarak insanımızın istifadesine sunmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Genel Kurulda yerlerinden söz alan milletvekilleri, Gara katliamına ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün "Hangi AK Parti milletvekilinin oğlu bu ülke için bedel ödedi?" dediğini söyledi.

Oğlu PKK tarafından katledilen bir anne olarak iki dönemdir TBMM'de görev yaptığını belirten Eronat, "Sayın Kılıçdaroğlu, benden habersiz olacak kadar Meclis'ten kopuk mudur, siyasetten uzak mıdır? Yoksa bir şehit annesini Meclis'e az mı bulmaktadır?" sorularını yöneltti.

Diyarbakır'da PKK tarafından şehit edilen AK Parti'li yöneticileri sıralayan Eronat, elindeki haber metnini göstererek, "PKK, 7 yılda 37 AK Parti'liyi şehit etmiştir." diye konuştu.

- TSK personeline ilişkin düzenlemenin görüşmelerine başlandı

Genel Kurulda daha sonra AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi kabul edildi.

Buna göre, Genel Kurulda bugün TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak.

Görüşmelerin 17 Şubat Çarşamba günü tamamlanamaması halinde Genel Kurul 18 Şubat Perşembe günü de çalışacak. Genel Kurulun gelecek haftaki birleşimlerinde ise Meclis araştırma komisyonu raporları görüşülecek.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'li Eronat'ın durumunun herkesi üzen bir durum olduğunu ifade ederek, Kılıçdaroğlu'nun, PKK'nın saldırısında katledilen kişilerle ilgisi olmayan bir konudan söz ettiğini söyledi.

Eronat'ın PKK tarafından şehit edilen AK Parti'lilere ilişkin açıklamasını eleştiren Özel, "Şehitlerin partisi olmaz. Şehitler, hepimizin şehitleridir." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın, Gara'da PKK tarafından katledilen 13 Türk vatandaşına yönelik açıklamalarını eleştirerek, Adan'ın bulunduğu görev dolayısıyla siyaset yapmaması gerektiğini savundu.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, herhangi bir grup başkanvekiliyle polemiğe girmek istemediğini belirterek, "Sıkılan kurşun, milletin merhametinedir, sevgisinedir, kardeşliğinedir. Meclis Başkanvekili olarak bir milyon sefer, elleri bağlı arkadan kafasına kurşun sıkılmış 13 vatandaşımızdan tarafım, devletin tarafıyım." diye konuştu.

Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un "3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin Genel Kurulda öncelikli olarak görüşülmesine ilişkin önergesi kabul edilmedi.

Genel Kurulda, TSK personeline ilişkin kanun teklifi üzerinde görüşmeler sürüyor.

TBMM Genel Kurulunda TSK personeline ilişkin kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının muvazzaflık ve emeklilik dönemlerindeki özlük haklarının, sorumluluk ve maruz kaldıkları risklerle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bugün Gara'yı konuşuyoruz. Gara'da o bahsedilen mağaraya giren gencimizin, askerimizin katlandığı riski emeklilikte bir ödül olarak vermek zorundayız." dedi.

Genel Kurulda, TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin tümü üzerinde İYİ Parti Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Abdul Ahat Andican, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "S-400, tarihimizin en önemli anlaşmasıdır, milli güvenliğimizin garantisidir, beka meselesidir, egemen bir ülke olarak verdiğimiz karardır; kimse karışamaz, kimseden izin alacak değiliz." sözlerini anımsatarak, iktidarın bu bakış açısının sonucu olarak "sıradan bir hava savunma sistemi olan 2 bataryalık S-400'ün yüz yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinin egemenlik ve bağımsızlık sembolü haline dönüştürüldüğünü" öne sürdü.

Rusya'dan S-400 alımının, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında ortaya çıkan probleme karşı verilmiş bir ödünden başka bir şey olmadığını savunan Andican, "S-400 dışında bir seçenek olmadığı iddiası da koskoca bir yalandır." ifadesini kullandı.

Hiçbir NATO üyesinin Rusya'dan S-400 almadığını söyleyen Andican, "Çin 2015 yılında Rusya'dan S-400 bataryaları aldı ve ABD Çin'e katsayı yaptırımlarını uyguladılar, aynen Türkiye'ye uyguladıkları gibi. Hindistan 2018'de anlaşma yaptı S-400 bataryaları alacak Rusya'dan, ABD 'CAATSA yaptırımlarını sana uygularım.' diyor. Bunlar NATO üyesi filan değil. NATO üyesi olmayan ülkelerde bu kadar hassas davranan bir ülkenin, ABD'nin NATO üyesi bir ülkeye izin vermeyeceğini görmek için şu olayları bir değerlendirmek lazım." dedi.

- "Tek istekleri, itibarlarının iade edileceği bir düzenleme"

MHP Bursa Milletvekili Vahapoğlu, kanun teklifinin bir kısmının, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gerektirdiği değişiklikler kapsamında Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığının teşkilat yapılarıyla görev ve sorumluluklarında yapılan değişikliklere bağlı mevzuata uyum çalışmaları olduğunu dile getirdi.

Kanun teklifiyle yapılan düzenlemeleri TSK'nin ihtiyacı olması nedeniyle desteklediklerini bildiren Vahapoğlu, şunları söyledi:

"TSK personelinin yaş durumudur. Uzman erbaşlarımızın yaş haddinin 52'den 55'e çıkarılması ve lüzumu halinde sağlık durumu da el verdiği takdirde 60 yaşına kadar çalıştırılabilmesi askerlik mesleğiyle ilgili ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur. Çünkü askerlik mesleği, hiyerarşinin en katı uygulandığı meslektir. Dünyanın tüm orduları katı bir disiplin ve hiyerarşi üzerine kuruludur. 23 yaşındaki bir astsubayın ya da teğmenin 55-60 yaşındaki uzman çavuşu emir komuta etmesi zor olacağı gibi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebilecektir. Ayrıca, 44-45 yaşında general olabilen, 45-48 yaşlarında kadrosuzluktan zorunlu emeklilik durumuna giren subayların durumu ne olacaktır? Bu konuların değerlendirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz."

Vahapoğlu, TSK mensuplarının muvazzaflık ve emeklilik dönemlerindeki özlük haklarının, sorumluluk ve maruz kaldıkları risklerle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bugün Gara'yı konuşuyoruz. Gara'da o bahsedilen mağaraya giren gencimizin, askerimizin katlandığı riski emeklilikte bir ödül olarak vermek zorundayız." dedi.

TSK'den emekli olan her rütbedeki personelin özlük haklarını iyileştirecek reform mahiyetinde özel bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Vahapoğlu, "TSK kadrolarından idari kararlarla ihraç edilen ve resen emekli olarak isimlendirilen, çoğu mağdur edilmiş bir grup subay bulunmaktadır, bunların içinde astsubay da bulunmaktadır. Bu personelin ayıklanarak TSK ile ilişkisi yeniden kurulmalıdır ancak bunlar TSK'ye yeniden dönmek istememektedirler. Tek istekleri itibarlarının iade edileceği bir düzenlemenin yapılmasıdır." diye konuştu.

MHP'li Vahapoğlu, TSK'nin Gara'daki operasyonunda, ABD ve Rus menşeli 6 tanksavar roketatar, Rus ve Çin menşeli ağır makineli tüfek, Rus menşeli kaleşnikof silah, ABD menşeli M16 silahlarının ele geçirildiğini belirterek, "Bu bir vekalet savaşının somutlaşmış halidir. PKK'nın üzerinde ele geçen her silahın üreticisi olan ülke, onu Türkiye'ye karşı kullanıyor demektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "TSK'nin maaş dengesizliğini hep beraber düzeltelim"

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, düzenlemenin, bütçeye ne kadar etki yapacağını bilmediklerini belirterek, "2021 bütçesinin yüzde 20'si güvenlik harcamalarına ayrılmış vaziyette. Bu, giderek artıyor. Bu harcamayı yapacak bir tehdit altında mıyız?" dedi.

CHP Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar, "Peygamber ocağı" olarak adlandırılan ve siyaset üstü bir kurum olan TSK'nin siyasallaştırılmaması gerektiğini belirtti.

Gara şehitlerini hatırlatan Sancar, şöyle konuştu:

"Şehitlik yüce bir mertebe fakat şehit olmak için o bölgeye gitmek daha yüce bir mertebe. Yani ölmeye hazır bir askerimizin o cesaretini acaba AK Parti olarak ödüllendiriyor musunuz? Şehit olan iki yüzbaşı kardeşimiz yaşasaydı, sağ olsaydı, birkaç yıl sonra terfi edecekti. Binbaşı olduğu zaman emekliliğe hak kazanacaktı. Gara'da yaşadığı acıyı bir ömür unutmayacak, psikolojik travma yaşayacak ama biz o binbaşı, astsubay, uzman çavuş kardeşimize 3 bin 750 lira maaş verecektik.

Bu vatanı, milleti için Gara'da, Kandil'de Türkiye'nin her yerinde can vermeye hazır olan, emekliliğinde böyle teşekkür ediyorsak, TSK'nin vatanına, milletine olan bağlılığını nasıl ödüllendireceğiz? Nasıl teşekkür edeceğiz? Bir komutan, binbaşı, astsubay, uzman çavuş kardeşimiz 3 bin 750 liraya mı layık? Maaşlarını değiştirin, kıdem tazminatı haklarını verin. Bunları hep beraber görmek zorundayız. TSK'nin maaş dengesizliğini, adaletsizliğini hep beraber düzeltelim. Binbaşılarımızın, astsubaylarımızın, uzman çavuşlarımızın emeklilikleri fecaattir. Hükümetin, bu konuya acilen el atmasını istirham ediyorum."

CHP'li Sancar, teklifin, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bağlılarındaki erbaş ve erler ile yurt içi ve dışındaki harekatlarda görevli uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmamasını içeren maddesini de eleştirdi.

Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin bir mesleğin ehliyeti anlamına geldiğini söyleyen Sancar, bu düzenlemenin yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi.

Aradan sonra komisyonun yerine oturmaması üzerine Adan, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber