Kış mevsimi geldi... Hastalıklar pusuda

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Aralık 2007 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kış mevsiminin etkisini gösterdiği şu günlerde pek çok hastalık bizi bekliyor. Ancak, bu hastalıklara karşı durabilmek için güçlü bir savunma mekanizmasına sahip olmak gerektiğini unutmayın ve yediklerinize çok dikkat edin

Soğuk havanında etkisi ile vücut direncinin azalmasına bağlı olarak meydana gelen soğuk algınlığından korunmanın en kolay yolu, panzehir olarak görev yapan vitamin ve mineralleri kafi miktarda almaktır. Panzehirler, hücredeki zehirlenmeyi önleyen maddelerdir. Bazı enzimleri arttırarak savunma sistemini güçlendirirler ve böylece enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltırlar. Bu panzehirler; A, C ve E vitaminleri ile selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller ve omega 3 ve omega 6 yağ asitleridir. Bunlardan A vitamininin zengin kaynakları özellikle havuç ve kuru kayısıdır. C vitamininden zengin besinler ise portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi gibi meyvelerle, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, tere, roka, ıspanak ve domates gibi sebzelerdir. Hospitalium Hastanesi'nden Diyetisyen Elif Tuğba Çilingir, ancak C vitamini suda eriyen dayanıksız bir vitamin olduğu için yemekler pişirilirken dikkat edilmesinin önemli bir ayrıntı olduğunu söyledi.

SİZ EN İYİSİ SIK SIK TEMPOLU YÜRÜYÜN

Yine bu mevsimde yaz mevsiminde de olduğu gibi kızartma ve kavurmalardan uzak durmalı, besinleri haşlama, ızgara ya da fırında pişirme usulü ile hazırlamalıyız. Ayrıca yağ tüketimine dikkat etmeliyiz. Özellikle katı yağ olarak bilinen margarin ve tereyağı yerine, zeytinyağı ve ay çiçek yağı gibi sıvı yağlar tercih edilmelidir. Kış mevsiminde sıcaklar azaldığı için kan dolaşımı da yavaşlamaktadır. Dünya sağlık örgütü dolaşımı hızlandırmak adına en çok tempolu yürüyüşü önermektedir. Haftanın 3-4 günü 30-45 dakikalık beden hareketi yapılması kan dolaşımının hızını düşürmemek adına yeterli olacaktır.

BAĞIŞIKLIK İÇİN BALIK

C vitamini kaybını önlemek adına dikkat edilmesi gereken bir noktada meyve suyu ve salatalar. Vitamin kaybını önlemek adına meyve suyu ve salatalar tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır. E vitamini kaynakları ise; buğday özü, soya yağı, bitkisel sıvı yağlar... Kış mevsiminde kemik ve diş sağlığımız için önemli olan D vitamininden de kafi miktarda faydalanamadığımız için balık yemeğe önem verilmelidir. Balık aynı zamanda omega 3 yağ asidi de ihtiva ettiği için bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber