Kalkınmanın yolu il olmaktan geçiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Aralık 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de birçok ilçe, il olma hayalini kurarken, 1989'dan bu yana il olan 14 kentin bazıları bu statünün nimetlerinden yararlandı. Bazı illerde nüfus ve göç arttı, bazıları ise uluslararası yatırımları kaptı

Iğdır'da nüfus artıyor

KARS'A bağlı bir ilçe olan Iğdır, 1992 yılında il oldu. ?l olduktan sonra Iğdır'da, nüfus yaklaşık yüzde 19 oranında arttı. Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan, Iğdır'ın il olduktan sonra ekonomik anlamda önemli bir gelişme yakaladığını belirtti. Aslan bu gelişmede açılan Dilucu Sınır Kapısı'nın etkili olduğunu belirtti.

Bartın'da göç durmadı

TÜRK?YE'N?N 74'üncü ili olan Bartın'da ise il olmak göçü durdurmaya yetmedi. Yeterli yatırımların olmaması ve istihdam olanaklarının azlığı nedeniyle 1990'da 205 bin 834 olan nüfus 2000'deki son sayımda 184 bin 178'e düştü. Son dönemde ise teşvikli iller kapsamına alınan Bartın'da yeni yatırımlarla 3 bin 500 kişiye istihdam sağlandı.

Osmaniye'nin yıldızı parladı

OSMAN?YE Valisi Zübeyir Kemelek, Osmaniye'nin, il statüsüne kavuşmasının ardından yapılan yatırımlarla sosyal, kültürel ve sanayi anlamında, Çukurova ve Doğu Akdeniz'in parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Kemelek, Teşvik Yasası'yla birlikte yatırımlarda artış olduğunu ve işsizlik oranının ise büyük oranda düştüğünü belirtti.

Ardahan göçü durdurmayı başaramadı

KARS'IN ilçelerinden biriyken, Iğdır ile aynı dönemde il olan Ardahan'da da nüfus yüzde 18.3 oranında azaldı. Ardahan'da göç sebepleri ile ilgili araştırma yapan Atatürk Üniversitesi ?ktisadi ve ?dari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Karabulut, göçün en önemli nedeninin ildeki sağlık hizmetlerindeki yetersizlik olarak belirlendiğini vurguladı. Karabulut, ayrıca daha iyi bir iş imkanı bulma arzusunun göç sebepleri arasında yer aldığını söyledi.

Bayburt'ta ilerleme var işsizlik

BAYBURT Belediye Başkanı Bekir Çetin, Bayburt'un, il olduktan sonra değişim ve gelişim açısından çok önemli fırsatlar ve kazanımlar elde ettiğini söyledi. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ?brahim Yumak ise büyümede Bayburt'un 66 yıl ilçesi olarak kaldığı Gümüşhane'yi de geçerek, 81 il içerisinde 62'nci sırada yer aldığını söyledi.

Yalova avantaja çevirdi

İSTANBUL'A bağlıyken 1995'te il olan Yalova, gelişim gösteriyor. Yalova Valisi Yusuf Erbay, il olduktan sonra Yalova'nın maddi kaynaklarının arttığını belirterek bu durumun, büyük bir avantaj sağladığını vurguladı. Erbay, Yalova'nın vizyonunu, 200'e yakın sivil toplum örgütüyle birlikte hazırlanan ?Strateji ve Çevre Planı? ile belirlediklerini belirtti.

Batman'ın en büyük sorunu

BATMAN'DA ise il statüsü kazanıldıktan sonra eğitim ve sağlık alanlarında ciddi yatırımlar yapılırken sanayileşme alanında istenilen gelişme sağlanamadı. Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan il statüsüne kavuşmanın köy ve ilçelerden Batman'a olan göçü hızlandırdığını ve bunun sonucunda nüfusta kısa sürede yüzde 100 artış olduğunu bildirdi. Kalkan ?Yoğun göç beraberinde işsizliğe neden olmuştur. Türkiye'de işsizliğin en yoğun yaşandığı kentiz? dedi.

Karabük'ü Kardemir vurdu

KARDEM?R'?N, 1995'de özelleştirilmesi ve istihdam azalışının kentten göçün en önemli nedenleri arasında yer aldığı belirtiliyor. Fabrikanın son dönemlerde gerçekleştirdiği yatırımlarla sıkıntılı dönemlerini atlatması, OSB'ye yatırımlarının artması ve turizm potansiyelinin her geç gün yükselmesinin gelecek için umut verdiği ifade ediliyor.

Düzce 8 bin dolara ulaştı

SON il olan Düzce'nin Valisi Ercan Topaca Düzce'nin emin ve sağlam adımlarla geleceğe hazırlandığını söyledi. ?l olduktan sonra Düzce'de köklü bir değişimin yaşandığını ve uluslararası ölçekte üretim yapan birçok fabrika ve tesis açıldığını bildiren Topaca ?2000 yılında 1500 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, 8 bin dolara çıktı? dedi.

Şırnak umduğunu bulamadı

17 yıl önce yaşadıkları ilçenin il olmasına sevinen Şırnaklılar, aradan geçen zamana karşın, umduklarını bulamadıklarını belirtiyor. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kasım Kadırhan, ?Dışarıdan baktığınızda çok katlı apartmanlar, modern şehir görüntüsü var. Ancak şehre girdiğinizde altyapı sorunlarını görüyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber