Cumhuriyet'in İlköğretim Okulu haberine kaynağından yalanlama

Haber Giriş : 27 Aralık 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet gazetesi, ülkenin birlik ve bütünlüğüne zarar verecek yalan haberlere devam ediyor. Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Büyükdikili Köyü İlköğretim Okulu'nda eğitim gören Alevi çocuklara ayrımcılık yapıldığını iddia eden gazeteye yalanlama bizzat Alevi vatandaşlardan geldi.

Çocuklarına ayrımcılık yapıldığı ileri sürülen Kuyumcular köyü sakinleri, Alevi oldukları için kızların servise alınmadığı, yemek verilmediği yönünde açıklama yapmadıklarını söylediler. Köylüler, Sünni olan komşu Karakuyu köyünün öğrencilerinin de aynı hizmetleri alamadığını dile getirdiler. Cumhuriyet'in 'Alevi öğrencilere baskı' başlıklı haberine kaynak gösterdiği kız öğrenciler Özge A., Ceylan B. ve İmren T., gazetenin muhabirine Alevi oldukları için baskı gördüklerini söylemediklerini, sadece servis ve yemek hizmeti alamadıklarını anlattıklarını kaydetti. Gazetenin, açıklamalarını çarpıttığını belirten öğrenciler, "Biz sadece yurtta kalmak istemediğimizi söyledik." şeklinde konuştular. Gazetenin haberinde kaynak gösterilen Kuyumcular köyü esnafı Feyiz Mutlu ise baskı yapıldığı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bizim köy gibi Sünni olan komşu Karakuyu köyü öğrencileri de servis ve yemek hizmeti alamıyor. Ben din derslerine cami imamının girmesini istemediğimizi belirttim." diye konuştu. Köylülerden Savaş Aşır ve Seycan Asil de bugüne kadar çocuklarına Alevi olduğu için bir ayrımcılık ve baskı yapıldığını görmediklerini ifade etti. Okul yöneticileri ise Türkiye genelinde uygulanan taşımalı eğitim yönetmeliğinin aynen uygulandığını belirtti. İdareciler, yönetmelik gereği ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf kız öğrencilerinin taşınamayacağını, bunun için il ve ilçe idarecilerinin belirlediği yatılı okulda okumaları gerektiğinin belirtildiğini hatırlattı.

Ali Akçoban/Zaman


CUMHURİYET VE MİLLİYET'TE DÜN YAYIMLANAN HABER

Din kültürü dersine giren imama soruşturma

ADANA'da Büyük Dikili Beldesi Kuyumcular Köyü'nde 5'inci sınıfı bitiren 19 kız öğrencinin servisle taşınmaması ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine giren köy imamı Fatih Metin'in bazı tutumları ile ilgili iddialar üzerine, Valilik inceleme başlattı.

Köydeki kız öğrencilerin 5'nci sınıftan sonra taşımalı eğitime kabul edilmediğini ve okulda yemek verilmediğini iddia eden muhtar azası Feyyz Mutlu, tam gün eğitim veren ilköğretim okulunda erkeklere servis ve yemek temin edildiğini, ?Haydi Kızlar Okula' kampanyası yürütülürken, kızların bu haktan mahrum edilmesine anlam veremediğini söyledi. Kız öğrencilerin yemeklerini evden götürdüğünü anlatan Mutlu, okulda erkek öğrencilerden arttığı takdirde kız öğrencilere yemek verildiğini öne sürdü.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kız öğrencilerin yatılı okullara verilmesi için kendilerini zorladığını da öne süren Feyyz Mutlu, ?Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kız çocuklarımızı köyümüzden 3 kilometre ilerdeki okula taşımalı eğitime alacaklarına, yatılı okula vermemizi istiyorlar. Erkek öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün temin ettiği servisle okula götürülüyor ve yemek veriliyor. Ancak kız öğrenciler, bizim temin ettiğimiz servisle okula gidiyor ve aç kalıyorlar'' dedi.

Mutlu, her öğrencinin imam Fatih Metin'e okulda derse girmesi karşılığında aylık 5 YTL vermeye zorlandığını da öne sürerken, ?İmam çocuklarımıza ders sırasında zorla cami maketi ve resmi yaptırmaya çalışıyor. Ayrıca imamın derse girmesi karşılığında her ay bizden 5 YTL para isteniyor. Vermeyen öğrencilerimize baskı uygulanıyor. Mecburen her veli imamın okulda görev yapması karşılığında maaşını karşılamak için bu bedeli veriyor'' diye konuştu.

Köyde Alevi yurttaşların çoğunlukta olması nedeniyle haklı isteklerinin farklı şekilde yorumlanmış olabileceğini söyleyen diğer bazı köylüler ise, ?İşi başka yönlere çekmesinler. Biz kızlarımızın taşımalı eğitim kapsamına alınmasını, din dersi için imam dışında öğretmen görevlendirilmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, iddiaların yönetmelikler çerçevesinde değerlendirmeye alındığını ve inceleme sonucu bir açıklama yapılabileceğini söylemekle yetindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber