Yatan hastaya ilaç genelgesine sadece üniversite hastaneleri sorun çıkarıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet 'Yatan hasta ilaç almayacak' genelgesi yayınladı ama üniversite hastaneleri 'politik' gerekçelerle kararı uygulamamakta direniyor.

Son yıllarda sağlıkta vatandaşın yararına birçok hamle yapan devlet, 'politik' engelleri aşamıyor. Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda "Yatan hastaların ilaç ve malzeme ihtiyacı hastane tarafından karşılanacak" diye bir genelge yayımladı.

Kaza geçirene de 'hayır!'

Genelgeye sadece üniversite hastaneleri 'politik' nedenlerle uyum sağlamadı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi'nin, "Trafik kazası geçirseniz bile gelmeyin. 'Malzememiz yok' diyeceğiz" demeci, bunun en bariz örneği.

***

'İlaç yok sakın gelme'

Yatan hastaların ilaçlarının hastanelerce temin edilmesi, sadece üniversitelerde sorun oluyor Uludağ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Pala, 'Trafik kazası geçirseniz de gelmeyin' bile dedi.

Geçtiğimiz yaz, hükümet sağlık sisteminde devrim niteliğinde değişiklikler yaptı. Özellikle sevk sorununu ortadan kaldırdı, özel ve üniversite hastanelerini vatandaşın hizmetine açtı. Bu sistem değişikliğinin en önemli parçalarından birini de yatan hastaların ilaçları oluşturuyordu. Yatarak Tedavi Gören Hastalara Kullanılacak Tıbbi Malzemelerin ve İlacın Hastaneler Tarafından Karşılanmasına Dair Tebliğ'in başlama tarihi, 1 Ocak 2008 olarak belirlendi.

Tebliğe de karşı çıktılar

Devlet ve özel hastanelerin hemen hepsi hazırlıklarını tamamlarken, sistem üniversite hastanelerinde işlemez hale geldi. 15 gündür devam eden uygulamada, birçok üniversite hastanesinden "Ameliyatlar erteleniyor", "Hastalar geri çevriliyor" haberleri gelmeye başladı. Sağlık Tebliği'nin tamamına karşı çıkan ve SSK'lıların hizmetleri aksatacağını öne süren üniversiteler, şimdi de bu uygulamaya muhalefet ederek ertelenmesini istiyor.

Firmalar ilaç vermiyor

Üniversite hastanelerinin "İlacımız yok" gerekçelerinin ardında, açtıkları ihalelere firmaların girmemesi yatıyor. Bugüne kadar bu firmalara borçlarını ödeyemeyen üniversite hastaneleri, şimdi ilaç alacak firma bulamamaktan yakınıyor. Üniversite hastaneleri devletten alacakları ödenmediği için ilaç alamadıklarını öne sürerken, bu tahsilatlar 15 güne indirildi. Ortadaki bu çekişmenin zararını ise vatandaş görüyor. Birçok üniversitede hastalar kapıdan çevrilirken, önceki gün Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi'nin açıklaması şaşkınlığa yol açtı. Doç. Dr. Kayıhan Pala, "Yakında 'Trafik kazası geçirseniz bile gelmeyin, tıbbi malzememiz yok' diyeceğiz" dedi. Pala, özellikle ortopedi, beyin cerrahi, kas ve damar hastalarına verilen ameliyatların tarihinin birkaç gün sonrasına ertelendiğini söyledi. Dr. Pala, ihaleyle malzeme sağlamaktaki sıkıntının devam etmesi halinde ameliyatların yapılamayacağını öne sürdü.

FARUK ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber