'Herkese sağlık ve güvenli gelecek yürüyüşü' başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıya karşı İstanbul'dan Ankara'ya "herkese sağlık ve güvenli gelecek için yürüyoruz" adı altında ortak eylem başlatan ve geceyi Kocaeli'nde geçiren DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk Eczacılar Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliğinin oluşturduğu platformun temsilcileri Ankara'ya hareket etti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, hareketten önce yaptığı açıklamada, dün İstanbul'dan başlayan ve yarın Ankara'da sona erecek yürüyüşün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarıya karşı olmakla beraber, aslında "toplumun üzerindeki bir kuşatmaya" karşı yapıldığını ifade etti.

Tasarının, 70 milyon insanı ve Türkiye'nin geleceğini ilgilendirdiği, tartışmaya açıldığı günden bugüne toplumun duyarlı hale geldiğini kaydeden Çelebi, şunları söyledi:

"Bu yasa çocuklarımızı, torunlarımızı ilgilendiriyor. Yasalar gelecek için hazırlanır. 'Bu yasa bugünkü insanları ilgilendirmez' gibi yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Bu yasa bugünü de ilgilendiriyor, yarını da geleceğimizi de ilgilendiriyor.

Bu yasaya karşı çıkmak onur meselesidir, onur mücadelesidir. Bu yasaya karşı çıkmayanlar tarih önünde sorumlu olacaktır. Yasa, toplumun hayallerini alan ve geleceğini karartan bir yasa. Çünkü, bu yasa emekliliği ortadan kaldırıyor, emekliliği 58 yaşından 65 yaşına çıkartan bir yaş sınırlaması getiriyor. Türkiye koşullarında 65 yaşına kadar çalışmak mümkün değil. Genç nüfusun bulunduğu bir ülkede bunların yapılması mümkün değil.'

"SALDIRILARA KARŞI DAHA ETKİN MÜCADELE VERMELİYİZ"

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının dışında Hükümetin hazırladığı ve toplumun haklarını elinden alan birçok düzenleme bulunduğunu iddia eden Çelebi, kazanılmış hakların kaybedilmemesi için etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin diğer bir düzenlemesinin "istihdam paketi" olduğunu söyleyen Çelebi, şunları söyledi:

"İstihdam paketinin içinde çok gizli yaklaşımlar var. Kazanılmış haklara saldırılmış yaklaşımlar var. Örneğin 18-29 yaş gurubu arasındaki insanların istihdam edilmesi konusunda prim teşvik uygulaması gündemde.

Bu, daha yüksek düzeyde maaş alanların işten atılmalarını, o yaş grubunun üzerindeki çalışanların işinden olmalarını getiren bir pakettir. Bu istihdam değil istihdamsızlık paketidir, işsizlik paketidir. Bu yasanın gizli bir yanı da kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılmasıdır. Kıdem tazminatlarının 15 güne çekilmesini veya ücretlere yansıtılmasını öngörmektedir.

Bugün ve bundan sonraki saldırılara karşı eğer etkin bir mücadele verilemezse sonra ağıt yakılmış olur." Kocaeli Üniversitesinde grevde olan OLEYİS'e üye işçiler ile Kalibre Boru'da işten çıkartıldıkları için eylem yapan işçileri ziyaret ederek destek veren meslek örgütlerinin temsilcileri daha sonra otobüsle Bursa'ya hareket etti.

Bursa'dan Eskişehir'e gidecek platform üyeleri, yarın Ankara Kurtuluş Parkı'nda diğer illerden gelenlerle buluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber