Devletin Personel Alım Takvimi Yok

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, 16 Ocak 2008 tarihinde, 2008 yılında KPSS-B'yi kapsayan genel bir sınav olup olmayacağını ve 2008 yılı personel alım takvimi bulunup bulunmadığını sormuştu. Soru önergesinin KPSS sınav tarihine yönelik bölümü geçen hafta kamuoyuna açıklanmıştı. 2008 yılı personel alım sürecine ilişkin bilgi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personel alım planlarını soran Yazıcıoğlu'na, Başesgioğlu'nun yanıtı, bunun kamu kuruluşlarının kendi takdirinde olduğu yönünde oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarının bu taleplerini Devlet Personel Başkanlığı'na intikal ettirmeleri halinde, talebin ÖSYM Başkanlığı'na bildirileceğini belirten Başesgioğlu, ?ÖSYM tarafından KPSS Tercih Kılavuzu ile söz konusu kadro ve pozisyonların ilan edilmesi ve adaylardan tercih alınması suretiyle yerleştirilme işlemi yapılması mümkün olabilecektir. Bu şekilde bir yerleştirme yapılmasına karar verilmesi durumunda ise buna ilişkin duyurular ÖSYM Başkanlığınca kamuoyuna duyurulacaktır? dedi.

Yazıcıoğlu'nun KPSS-B Konusundaki Soru Önergesi ve Cevapları

1- 2008 yılında KPSS-B'yi kapsayan genel bir sınav olacak mıdır?

2- Böyle bir sınav olacak ise ortaöğretim, önlisans ve lisans düzeyinden sınava girecek adaylar için belirlenmiş tarihler nelerdir?

Cevap 1-2

Bilindiği üzere, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe 13/02/2006 tarihli ve 2006/10036 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile eklenen Geçici 5'inci madde ile 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan 2004 KPSS sonuçlarının geçerlilik süresi, 2006 yılında yapılacak KPSS'lerin sonuçlarının geçerlilik süresi kadar uzatılmıştır.

Ayrıca, ÖSYM Başkanlığı yetkililerinin talepleri çerçevesinde yaklaşık 1.800.000- 2.000.000 adayın başvurması beklenilen bir sınavın güvenli ve problemsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi düşüncesiyle 2006 yılında lisans düzeyinden 01-02 Temmuz 2006 tarihlerinde (2006 KPSS/1), orta öğretim ve önlisans düzeyinden 17 Eylül 2006 tarihinde (2006 KPSS/2) olmak üzere 2 farklı tarihte KPSS gerçekleştirilmiştir.

Bu çerçevede, 10-11 Temmuz 2004 tarihinde yapılmış olan 2004 KPSS ile 01-02 Temmuz 2006 tarihinde yapılmış olan 2006 KPSS/1 veya 17 Eylül 2006 tarihinde yapılmış olan 2006 KPSS/2'nin geçerlilik süreleri; öğrenim durumlarına göre lisans düzeyinde KPSS'ye girmiş adaylar için 30 Haziran 2008 tarihinde, ortaöğretim ve önlisans düzeyinden KPSS'ye girmiş adaylar için de 16 Eylül 2008 tarihinde sona ermiş olacaktır.

2006'dan bu yana yeni mezun olan ya da öğrenim durumlarında değişiklik olan adaylar ile KPSS'nin her iki yılda bir düzenli olarak yapıldığı ve buna göre adayların şahsen ya da kurslara gitmek suretiyle KPSS'ye hazırlandıkları hususları dikkate alınarak, ortaöğretim (lise ve dengi), önlisans (iki yıllık meslek yüksek okulları) ve Lisans (dört ve daha fazla süreli yükseköğrenim) düzeyinden Devlet memuru olmak isteyen tüm adayların başvurmasına imkan sağlayacak şekilde,

Yapılan detaylı çalışmalar neticesinde 2008 yılında;

Lisans düzeyindeki adaylar için 28-29 Haziran 2008,

Önlisans ve ortaöğretim düzeyindeki adaylar için 21 Eylül 2008 tarihlerinde KPSS gerçekleştirilecektir.

3- Binlerce adayın katıldığı merkezî memur yerleştirmeleri (KPSS tercih işlemleri) için personel alım planı yapılmış mıdır?

4- Böyle bir planlama yapılmış ise hangi tarihlerde KPSS yoluyla tercih almayı planlamış durumdasınız?

Cevap 3-4

Bilindiği üzere, Kamu Görevlilerine İlk Defa atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 20'nci maddesinin birinci fıkrasında; ?Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, açıktan atama yapacakları (B) grubu kadrolar için ilgili mevzuatı uyarınca yetkili makamlardan izin alındıktan sonra, bu kadroların koşullarının belirlenmesi amacıyla; yüksek öğretim kurumları ile yüksek öğretim üst kuruluşları, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na; mahalli idareler İçişleri Bakanlığı'na; bunların dışında kalan diğer kamu kurum ve kuruluşları DPB'ye başvurur? hükmüne yer verilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise, Devlet Personel Başkanlığı'nın bu bildirimleri, Nitelik-Kod Kılavuzunda yer alan hususlara uygunluk açısından inceleyerek sonucu manyetik ortamda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na bildireceği belirtilmiştir. Bu hükümler gereğince kamu kurum ve kuruluşları bahse konu Yönetmeliğin 20'nci maddesi uyarınca Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanmış ve onanmış olan Nitelik-Kod Kılavuzunda yer alan nitelikleri dikkate almak suretiyle hazırladıkları ilk defa Devlet Memuru olarak açıktan atama yapacakları (B) grubu kadrolara ilişkin taleplerini Devlet Personel Başkanlığı'na iletmektedirler.

Diğer taraftan, 5724 sayılı 2008 Mali Yılı Bütçe Kanununun 22'nci maddesinin birinci fıkrasında, 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2'nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşlarının; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabileceği, bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Bu şekilde kamu kurum ve kuruluşlarına bütçe kanunları uyarınca tahsis edilen kadroların ne kadarını ilk defa açıktan atama, nakil veya istifa sonrası geri dönüş suretiyle kullanacakları kendi takdirlerinde olup, kamu kurum ve kuruluşlarının ilk defa açıktan atama suretiyle kullanacakları kadro ve pozisyonları ilave açıktan atama izinlerinin dağılımını da dikkate almak suretiyle bir personel planlaması yapmalarını müteakip atama yapabilecekleri kadro ve pozisyonlardan, ilk defa açıktan atama yoluyla karşılamak istedikleri ihtiyaçlarına ilişkin taleplerini Devlet Personel Başkanlığına intikal ettirmeleri halinde, bu taleplerin Devlet Personel Başkanlığınca nitelik Kod Kılavuzuna uygunluğu yönünden incelenerek ÖSYM Başkanlığına gönderilmesi, bu Başkanlıkça da KPSS Tercih Kılavuzu ile söz konusu kadro ve pozisyonların ilan edilmesi ve adaylardan tercih alınması suretiyle yerleştirilme işlemi yapılması mümkün olabilecektir. Bu şekilde bir yerleştirme yapılmasına karar verilmesi durumunda ise buna ilişkin duyurular ÖSYM Başkanlığınca kamuoyuna duyurulacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber