Meteoroloji'den çığ ve don uyarısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, Karadeniz üzerinden gelen yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine girdi. Meteoroloji, çığ ve don tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava ülke genelinde etkili oluyor. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor. Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre soğuk hava hafta ortasına kadar yurdun büyük bölümünde etkisini sürdürecek. Soğuk hava ve kar yağışlarına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek.

Pazartesi günü; Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında kalan tüm bölgeler yağışlı geçecek. Yağışlar Doğu Akdeniz kıyılarında yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Kar yağışı yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olacak. Rüzgar kuzey ve iç kesimlerde kuzeydoğu yönlerden (poyraz) kuvvetli olarak esecek. Salı günü ise; Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri kar yağışlı geçecek.

Çarşamba günü; Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusu kar yağışlı diğer kesimler parçalı bulutlu geçecek. Yurdun batı kesimlerinde sabah saatlerinde sis görülecek.

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Çatalerik köyündeki koruculardan İrfan Durmuş'un (40) çığ altında kalarak hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir çığ uyarısı geldi. Meteoroloji yetkilileri, soğuk hava ve kar yağışına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek kuvvetli buzlanma ve don olayı ile doğu kesimlerde büyük risk oluşturacağını bildirdi. Çığ tehlikesine karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiği belirtildi.

Diyarbakır Meteoroloji Meydan Müdürlüğü ise, Diyarbakır merkez dahil olmak üzere kar yağışının bölgede salı gününe kadar devam edeceğini belirtti. Yağışların zaman zaman karla karışık olacağını belirten yetkililer, hava sıcaklığının biraz düşeceğini ifade etti. Yağışla birlikte güney rüzgarlarının etkili olacağından dolayı hava sıcaklığının çok düşmeyeceğine dikkat çeken yetkililer, "Salı gününden itibaren bölgemizde Kuzey rüzgarları etkili olacak. Bu rüzgarlar hava sıcaklığının düşmesine yol açacak. Sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz. Vatandaşların soğuk havalara karşı dikkatli olmasını istiyoruz. Salı gününden itibaren bölgede don ve çığ tehlikesi olacak. Buzlanmalara karşı sürücülerin dikkatli olması gerekiyor." dediler.

Bu sabah yapılan ölçümlere göre bazı şehir merkezlerinde kar yükseklikleri şöyle; Hakkari 70, Ağrı 52, Muş 48, Kars 46, Tunceli ve Bingöl 43, Zonguldak 36, İnebolu 35, Yozgat 33, Erzincan 26, Sakarya 25, Gümüşhane 24, Erzurum ve Tokat 22, Balıkesir 20, Konya ve Sivas 17, İstanbul, Denizli ve Çankırı 15, Düzce ve Kastamonu 12, Nevşehir ve Kütahya 11, Isparta ve Kırıkkale 10, Bolu 9, Afyon ve Kayseri 8, Kahramanmaraş 6, Ankara/Keçiören 5, Etimesgut 7, Esenboğa 10 cm.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber