Sosyal güvenlik görüşmeleri yapılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasını öngören tasarının 2. maddesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Madde üzerinde söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, devlet memurlarının sistem içerisindeki oranının yüzde 16 olduğunu, ancak bütçeden bu insanlara yüzde 50'nin üzerinde transfer yapıldığını söyledi.

Büyükkaya, 1 gün genel müdürlük veya daire başkanlığı yapan birinin, yüksek miktarda emekli maaşı almasının hakkaniyete uygun olmadığını savunarak, ''Sosyal demokratlar, sadece kamu görevlileriyle ilgileniyor. Bunların dışındaki insanlar, onların kapsamında değil'' dedi.

Bunun üzerine CHP ve MHP'li milletvekilleri, Büyükkaya'ya tepki gösterdi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, uzun yıllar devlet memurluğu yaptıktan sonra milletvekili seçildiğini ifade ederek, ''Geçmişte devlet memurluğu yapmış biri olarak bu sözleri yadırgadım ve incindim'' dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de Büyükkaya'nın 2 gündür ''Devlet memurlarına kıyak yapıldığını'' savunduğunu dile getirerek, ''Bunun sözcük anlamına bakın. Bu parlamentoya yakışan bir kelime değil. Utanç verici bir ifade. Devlet memurunu böyle bir kavramla yan yana getirmeyi utanç verici buluyorum. Sizden özür dilemeyi beklemiyorum. Size sendikalar gerekli cevabı verecektir. Ama parlamentonun bir üyesi olarak sizi kınıyorum'' diye konuştu.

Yeniden söz alan AK Parti'li Alaattin Büyükkaya, CHP'nin klasik siyasetinin hedef göstermek olduğunu söyledi. CHP'li Hamzaçebi'nin, ''Sizin yandaşınız olan bir gazete hedef gösterdi, Danıştaydaki cinayetler işlendi'' şeklinde laf atması üzerine Büyükkaya, ''Kimin ne yaptığı Ergenekon, bilmem neyle ortaya çıktı. Onun için böyle şeyleri konuşmayalım'' karşılığını verdi.

-''TASARI İÇİME SİNMİYOR''-

Sosyal Güvenlik Yasasının sadece memur ve işçi için olmadığını, tüm halkı ilgilendiren bir yasa olduğunu anlatan Büyükkaya, kendisinin bir haksızlığı dile getirdiğini kaydetti.

Büyükkaya, sadece memur, işçi ve esnafın değil, herkesin milletvekili olduklarını ifade ederek, uygulamada memur ile diğer kesimler arasında bir haksızlık olduğunu ileri sürdü.

AK Parti'li Büyükkaya, bu tasarının eşitsizlikleri düzeltmediğini ifade ederek, ''Daha ilk konuşmamda da söyledim. Bu tasarı içime sinmiyor. Çünkü bu adaletsizliği düzeltmiyor'' dedi.

CHP'li milletvekillerinin, ''Anayasada değişiklik yapın bunu düzeltin'' şeklinde laf atmaları üzerine de Büyükkaya, ''Destek verin değiştirelim'' dedi.

Büyükkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e de herkesin emekli olmasıyla ilgili şartların bir tablo haline dökülüp kamuoyuna açıklanması önerisinde bulundu.

-''ALLAH'A HAVALE ETMEYİN''-

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin'in, ''Sen bunları malı götürenlere söyle. Bak basın çarşaf çarşaf yazıyor'' diye tepki göstermesi üzerine Büyükkaya, ''Bunları kim yapıyorsa, ondan Allah da sormalıdır, bu devlet de sormalıdır'' dedi.

Bunun üzerine CHP'li Ergin, AK Parti'li Büyükkaya'ya, ''Bunu Allah'a havale etmeyin, o zaten soracak. Siz de bu dünyada sorun'' karşılığını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu araya girerek, tartışmayı sonlandırdı.

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk de güncelleme katsayısında yapılan cüzzi miktardaki değişikliği işçilere söylediğini dile getirerek, ''Çok sevindiler, milletvekillerini öptüklerini söylediler'' dedi.

Tasarının 2. maddesi üzerindeki görüşmeler sürerken, toplantıya ara verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber