Kara harekatı neden başarılı?

Haber Giriş : 06 Mart 2008 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik olarak düzenlediği sınır ötesi kara harekatının sonuçları, TSK'nın ?dünya çapında bu tür operasyonlar için başarı kabul edilen? oranlama yöntemini de ters yüz ettiğini ve harekatın başarısının sayılarda gizli olduğunu ortaya çıkardı.

Askeri uzmanların ANKA'ya verdiği bilgiye göre, bu tür operasyonlar için dünya çapında başarılı olarak kabul gören oran 1 / 7. Yani her 7 şehide karşılık 1 teröristin etkisiz hale getirilmesi büyük başarı olarak görülüyor. Ancak TSK'nın yaptığı sınır ötesi harekat, dünya çapında kabul gören bu oran yöntemini de geçersiz kıldı. Kara harekatında 240 terörist etkisiz hale getirilirken, 3'ü korucu olmak üzere toplam 27 şehit verildi.

Askeri uzmanlar bu durumu, ?bu operasyon dünya çapında gayri nizami harp için kabul edilen başarı oranını geçersiz kılmıştır. 240 etkisiz hale getirilen teröriste karşı toplam 27 şehit verilmiştir. Yani aslında dünya çapında kabul gören orana göre 27 şehide karşılık 4 teröristin etkisiz hale getirilmesi başarılı kabul edilecekti. Bu operasyonla oranlar tam tersine dönmüştür? dediler.

-SINIRA SÜRGÜLEME MODELİ-

Öte yandan baharın gelmesi ve olası sınır ötesi operasyonlar çerçevesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki askeri hareketlilik yine arttı. Bu yıl geçtiğimiz bahar aylarında bölgeye sevk edilen birlikler kışı da burada geçirdi. Ancak bölgeye özellikle komando tugaylarından askeri birlikler sevk ediliyor.

Bölgede her yıl bahar aylarıyla birlikte yükselişe geçen terör eylemlerine karşı askeri önlemler arttırılırken, terör örgütünün Türkiye'ye sızma girişimlerine karşı, sınırdaki güvenliğe yeni bir model getirildi. ?Sürgüleme' adı verilen bu modelde, askeri birlikler birbirlerine tamamlayacak şekilde konuşlandırılıyor. Askeri literatürde, birliklerin birbirini tamamlayacak şekilde konuşlanmasına ?sürgüleme? deniliyor Böylece dağdaki teröristlerin, hem yurda girişi hem de kırsal alanda rahat hareket etmesinin önlenmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber