Öğrenciler sendika için valiliğe başvurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası ''GENÇSEN'' için İstanbul Valiliği'ne kuruluş dilekçesi verildi.

Alınan bilgiye göre, bir grup öğrenci, sendikanın kuruluş işlemleri için valiliğe başvuruda bulundu. Valilik, başvuruyu kabul ettikten sonra Sendikalar Kanunu gereği bazı eksik belgelerin tamamlanmasını istedi.

Kurucu öğrencilerden, kanunun ''kurucularda aranacak nitelikler'' başlığı altında yer alan ''Türkçe okur-yazar olma'' şartı gereği, bu durumlarını belgelendirmeleri talep edildi.

Sendikanın tüzüğü gereği, üye ve kurucuların tamamı öğrencilerden oluşuyor. Ayrıca, kurucular arasında yabancı dil bilen, yüksek lisans veya doktora öğrencileri bulunuyor.

Kurucular arasında İstanbul, Marmara, İstanbul Teknik, Anadolu, ODTÜ, Ankara Uludağ üniversitelerinden; elektrik elektronik, hukuk, iktisat, endüstri mühendisliği ve eğitim fakültesinin çeşitli bölümlerinden öğrenciler yer alıyor.

Kurucu öğrencilerden, ayrıca ''kuruluşta uyulacak usul'' başlığı altında ''noterden tasdikli mal bildirimi'' istendi.

Öğrenci olmaları ve düzenli bir gelirleri bulunmaması nedeniyle ''mal birikimi'' yapmalarının söz konusu olmadığını ifade eden sendika kurucuları, mal bildirimlerinde ''ipod'', ''walkman'', ''kütüphane'', ''çizim masası'', ''bisiklet'' gibi maddelere yer vermeye hazırlanıyor.

GENÇSEN Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Kıvanç Eliaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sendikanın kuruluş işlemleri için kurucular olarak 13 kişiyle İstanbul Valiliği'ne başvurduklarını bildirdi.

Başvurunun kabulünün ardından kendilerinden ''okur-yazarlık belgesi'' ve ''mal bildirimi'' istendiğini anlatan Eliaçık, ''Aramızda 2-3 yabancı dil bilen arkadaşımız var. Okur-yazar belgemiz olmadığı için valiliğe bunu sunamayacağız ama bunun yerine diplomalarımızı vereceğiz. Yani hepimiz okumuş çocuklarız'' dedi.

''Mal bildirimi'' konusunda, akıllarına öğrencilerin yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan başka bir şey gelmediğini ifade eden Eliaçık, şunları kaydetti:

''Mal bildiriminde örneğin bir otomobil gösterilir. Biz mal bildirimimizde ancak akbil, paso, en fazla bisiklet gösterebiliriz. Şahsen benim 10 bin kitaplık bir kütüphanem var, onu göstereceğim. Bir arkadaşımızın çizim masası var, o da bunu gösterecek mal bildiriminde.

Öğrenciler, düzenli gelirleri olmadığı için mal edinmek yerine, ancak ilerde iş bulabilirlerse sağlayacakları gelirle bir takım hayaller kurabiliyor. Öğrencilerin çoğuna, ailelerinin sağladığı gelir bile yetmiyor. Burs alıyorlar ya da okul dışındaki zamanlarında çeşitli işlerde çalışıyorlar. Ulaşım ücretleri nedeniyle okula yürüyerek gidip gelmek zorunda kalan arkadaşlarımız var.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber