Dava YTL'nin direncini kırdı dolar fırladı, borsa çöktü!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Mart 2008 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ağustosta başlayan küresel krize direnen Türk piyasaları AK Parti'ye açılan davanın ardından adeta teslim oldu. Yüzde 7.46 düşerek 40 binin altına inen İMKB dün dünyada en çok kaybeden borsa oldu. Dolar 1.27, Euro ise 2 YTL'yi geçerken lira en fazla değer yitiren paralar liginde ilk sırada yer aldı

GLOBAL piyasalardaki bozulmanın devam ettiği bir dönemde AK Parti'ye kapatma davası açılması yurtiçi piyasalarda ?kara pazartesi' yaşattı. ABD'nin dev bankalarından Bear Stearns'ün JP Morgan'a çok düşük bir fiyatla satılmasının finans kurumlarında iflasların devam edeceği kaygılarını artırması ve içeride de AK Parti'ye karşı kapatma davası açılmasının sonrasında haftanın ilk gününde kur ve faizin altı ayın en yüksek, borsanın da son 14 ayın en düşük seviyelerini görmesine neden oldu. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.27 YTL'yi aştı. Dolar 1.2755 YTL'ye çıkarak 12 Eylül 2007'den bu yana en yüksek düzeyi gördü. 2 YTL'yi geçen Euro da Temmuz 2006'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Bono faizi de yüzde 18.52 ile 29 Ağustos 2007'den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

EN HIZLI İMKB DÜŞTÜ

DIŞARIDAKİ olumsuz havanın yanı sıra AK Parti'ye açılan kapatma davası en çok borsayı etkiledi. Borsa endeksi hızla 39 bin seviyesine gerilerken gün içerisinde yüzde 9'a ulaşan kayıp yaşadı. Günü yüzde 7.46 düşüşle 39 bin 439 puandan kapatan İMKB, dünya borsaları içerisinde de en çok düşen borsa oldu. Yurtdışı borsalarda yüzde 5'e yakın düşüş oldu.

PARİTE, ALTIN REKORDA

KÜRESEL finans piyasalarındaki krizin derinleşmesi altın ve petrol fiyatlarında da kendini hissettirdi. Euro/dolar paritesi dün sabah 1.5904 ile yeni bir rekor kırarken akşam saatlerinde 1.58'in altına indi. Dolardan kaçışın etkisiyle petrol fiyatları da 111 doların üzerine çıktı. Daha sonra ise ABD hampetrolü varil başına yaklaşık 3 dolar düşüşle 107.52 dolara geriledi. Altın fiyatları ABD'de mali sektörle ilgili kaygıların artması ve doların düşüş eğilimini sürdürmesi nedeniyle yeni bir rekor kırdı. Londra altın fiyatları 1.030 doları gördü.

Uzmanlardan olumsuz senaryo

Piyasalarda dün yaşanan yangın uzmanları da karamsarlığa itti. Özellikle dışarıdaki atmosferden umutsuz olan piyasa uzmanları yakında olumlu bir gelişme beklemiyor

Ata Yatırım Başekonomisti Dr. Nurhan Toğuç: Piyasada olumlu senaryodan olumsuz senaryoya doğru bir geçiş var. Siyasi taraftan olumsuz bir haber çıkmasa bile, bu süreçte aşınma ve olumsuz haberler piyasaları etkilemeye devam edecektir. Borsaya da etkisi olumsuz olmaya devam eder. Şu an için olumlu herhangi bir şey görülmüyor.

HSBC Banka Ekonomisti Esra Erişir: Yurtdışı olumsuz bir atmosfere sahip. Kredi kanalları tıkalı ve önemli batıklar görülüyor.

Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu: AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili sürecin etkisi, dış piyasalar düzelse bile Türkiye piyasasının düzelmesini geciktirir. İç piyasada zaten bir olumsuz hava vardı yılbaşından beri, bir durgunluk bir gerileme vardı, onu artırabilir diye düşünüyoruz. Yurtdışı daha kötüleşirse, biz de kötüleşeceğiz gibi gözüküyor.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay: Bear Stearns hisselerinin 2 dolara JP Morgan'a satılması Bear Stearns'ın battığı anlamına geliyor. Diğer yatırım bankalarının da zorda olduğuna dair önemli endişeler var. Buna AK Parti'nin kapatılma davasının da eklenmesiyle borsa düştü.

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci: Küresel finansal piyasalar ne zaman durulursa, Türkiye de o zaman durulur. Yılın ikinci yarısına kadar dalgalanmalar olacak.

Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı: Kapatma davasının etkisi daha çok hisse senedi piyasasında etkili oldu. Piyasalarda kötümserlik artıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber