Kazada kusur üç oranla belirlenecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kazalarda ?şipşak' devri başlıyor

TOLGA ŞARDAN Ankara

Trafik polislerini maddi hasarlı trafik kazalarında devre dışı bırakarak işgücü kaybını azaltmayı amaçlayan düzenleme 1 Nisan'da başlatılacak. Yeni uygulamada kaza yapan araçların fotoğrafları da çekilecek

İçişleri Bakanlığı'nın, ?Trafikte Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri? başlığıyla uygulamaya koyduğu yeni düzenlemeler kapsamında, maddi hasarlı trafik kazalarında polisi devreden çıkaran yeni yöntemin esasları belli oldu. Yeni uygulamada, tüm işlemler araç sahiplerinin bağlı olduğu sigorta şirketleri tarafından yürütülecek.

Hazine Müsteşarlığı'nca hazırlanarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yeni uygulamanın esaslarını anlatan genelge, İçişleri Bakanlığı'nca il valiliklerine gönderildi. Yeni uygulama, günlük hayatta kolaylık sağlaması ve trafik polislerini maddi hasarlı trafik kazalarında devre dışı bırakarak işgücü kaybını azaltmak amacıyla 1 Nisan'da başlatılacak. Yeni uygulama kapsamında, kaza yapan araçlar, gerektiğinde olay yerinden kaldırılmadan fotoğrafları çekilecek.

Trafik sigortası yaptırılan şirket, kazayla ilgili tutanak ve varsa fotoğrafları bir sonraki iş günü sonuna kadar elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) gönderecek.

TRAMER, tutanakları yine bir sonraki işgünü sonuna kadar bu kez karşı tarafın sigorta şirketine iletecek. Sigorta şirketleri, TRAMER'in gönderdiği tutanak ve fotoğrafları 3 iş günü içinde değerlendirecek. Bu değerlendirme, ?yüzde 0, yüzde 50 ve yüzde 100? olarak 3 değişik oranda yapılacak. Her şirket, kendi değerlendirmesini elektronik ortamda TRAMER'e iletecek.

TRAMER, değerlendirme sonuçlarına göre, sorumluluk oranlarını taraf şirketlere bildirecek. İlgili sigorta şirketleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından 8 iş günü içinde tazminatları ödeyecek.

Farklı sigorta şirketlerinin taraf olduğu kaza tutanaklarında görüş birliği olmaması halinde TRAMER bünyesinde oluşturulacak komisyonların vereceği kararlar, değerlendirmeye alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber