Anayasa Mahkemesi, DTP'ye ek savunma süresi verdi

Haber Giriş : 04 Nisan 2008 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, DTP'ye ek savunma süresi verdi. DTP, 12 Mayıs tarihine kadar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın DTP hakkında açtığı kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki mütalaasına ilişkin savunmasını hazırlayacak.

ANKARA (ANKA)- Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) bir aylık ek savunma süresi verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın DTP hakkında Anayasa Mahkemesi'ne açtığı kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki mütalaasını vermesinin ardından dosya DTP'ye gönderildi.

DTP, 12 Mart tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak ek savunma süresi istedi. DTP nin talebini görüşen Anayasa Mahkemesi, bir aylık normal sürenin sonunda kullanılmak üzere bir aylık ek süre verdi. Böylece, DTP 12 Mayıs tarihine kadar, Başsavcı Yalçınkaya'nın esas hakkındaki görüşüne ilişkin savunmasını hazırlayıp Anayasa Mahkemesi'ne sunabilecek.

-SAVUNMA SONRASI, BAŞSAVCI SÖZLÜ AÇIKLAMA YAPACAK

DTP, esas hakkındaki görüşe ilişkin hazırlayacağı savunmayı Anayasa Mahkemesi'ne sunduktan sonra, Anayasa Mahkemesi'nin belirleyeceği bir tarihte Başsavcı Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber