TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, gündemindeki önemli düzenlemeler için mesai yapacağı yeni bir haftaya giriyor.

Genel Kurul, gece mesaisinin yanı sıra, 9 Mayıs Cuma günü de çalışacak.

Haftaya görüşmeleri yarım kalan çevreyle ilgili araştırma önergeleriyle başlayacak olan Genel Kurulda, daha sonra çeşitli askeri kanunlarda değişiklik öngören 4 yasa tasarısını ele alacak.

Bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret modeliyle yaptırılması, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen yasa tasarısı, Genel Kurul gündeminde olacak.

TRT Kanunda değişiklik yapılmasını içeren düzenleme de Genel Kurulda görüşülecek. Tasarı, TRT'nin, yerel, bölgesel ve ulusal radyo ve televizyonlarla sözleşme, anlaşma ve protokol yapabilmesini öngörürken, bölge müdürlüklerinin kapatılarak, yerine müdürlükler ve haber büroları oluşturulmasına da imkan tanıyor.

-İSTİHDAM PAKETİ-

İstihdam paketi de bu hafta Genel Kurul gündemine geliyor. Tasarıyla, asıl işveren ile alt işveren (taşeron) arasındaki anlaşmalar yazılı olacak; alt işveren müfettişlerce incelenebilecek. 50'den fazla işçi çalıştıranlar, yüzde 3 oranında, kamu kurumları ise yüzde 4 oranında özürlü istihdam edecek.

Tasarıya göre, mesleki eğitim almamış işçiler de 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ile çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak.

İşsizlik ödeneği miktarının hesaplanmasında, asgari ücretin neti yerine brütü baz alınacak; böylece sigortalı işsizlerin aldıkları işsizlik ödeneğinde yaklaşık yüzde 40 artış sağlanacak.

Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar hazinece karşılanacak. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın kadınlardan; bir yıl içinde işe alınanların işverence yatırılması gereken primleri, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak

2008 yılında yapılan özelleştirmelerden elde edilecek 1 milyar YTL ile 1 Ocak 2009-31 Aralık 2012 tarihleri arasında yapılacak 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri; 1 Haziran 2000'den 31 Aralık 2007 tarihine kadar fona aktarılan devlet payı ve nemasının 2008-2012 yılları arasındaki faizi GAP için kullanılacak.

Genel Kurul, 6 Mayıs Salı günü 15.00-19.00, 7 Mayıs Çarşamba ve 8 Mayıs Perşembe 13.00-23.00, 9 Mayıs Cuma günü de 14.00-23.00 saatleri arasında çalışacak.

-KOMİSYONLAR-

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki düzenlemeler için toplanacak.

Adalet Komisyonu, 7 Mayıs Çarşamba günü, kişisel verilerin korunması ile uyumazlık mahkemelerinin kuruluş ve işleyişini düzenleyen yasa tasarısını ele alacak. Komisyon, çalışmalarını tamamlamaması halinde 8 Mayıs Perşembe günü de çalışmalarını sürdürecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 9 ile üniversite kurulmasını içeren yasa tasarısını 7 Mayıs Çarşamba günü ele alacak. Üniversitesi bulunmayan Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'da üniversite kurulmasını içeren tasarı ile birlikte milletvekillerinin verdiği çok sayıda teklif de ele alınacak.

Çevre Komisyonu; Su Ürünleri Yasasında değişiklik öngören yasa tasarısını, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ise Elektronik Haberleşme Kanunu ile Posta Kanununda değişiklik öngören tasarıyı 7 Mayıs Çarşamba günü görüşecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı, 8 Mayıs Perşembe günü Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda ele alınacak.

KİT Komisyonu, denetimlerini bu hafta da sürdürecek. Komisyon; Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile Türkiye Kömür İşletmeleri Müesseselerini 7 Mayıs Çarşamba, Atatürk Orman Çiftliğinin 2006 yılı hesaplarını ise 8 Mayıs perşembe günü inceleyecek.

Mecliste uyuşturucu kullanımı ile zeytin ve zeytinyağıyla ilgili kurulan araştırma komisyonları da toplanarak yetkililerden bilgi alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber