CHP'den Başbakan hakkında gensoru

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili, toplumsal barışı tehlikeye atarak çatışmacı bir süreç başlattığı iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kamel Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay imzasıyla TBMM Başkanlığı'na verilen gensoru önergesinde, "İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasını engelleyerek, toplantı ve gösteri özgürlüğünü ihlal eden, açıklamalarıyla güvenlik güçlerini orantısız kuvvet kullanmasına teşvik eden ve bu tutumu ile toplumsal barışı tehlikeye atarak çatışmacı bir süreci başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Anayasa'nın 98 ve 99'uncu, TBMM İçtüzüğünün 106. maddesi gereğince gensoru açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz" denildi.

Gensorunun gerekçesinde, 1 Mayıs 1977 yılında Taksim'de yaşanan kanlı provokasyonda 37 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniye Tamsim meydanının işçi ve sendikalar için önemli olduğu vurgulanarak, sendikaların, hala karanlıkta kalan bu kanlı provakasyonu anmak için 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istedikleri ifade edildi. Bu talebin 'provokasyon olacağı' gerekçesiyle hükümet tarafından reddedildiği hatırlatılan gerekçede, bunun inandırıcı olmadığı, izinli yapılan Ankara'daki kutlamalarda da olay çıktığı belirtildi. Gerekçede, "Kutlamaların Taksim'de yapılmasının engellenmesi için hiçbir haklı ve ciddi sebep ortaya konmadığından, siyasi iktidarın aldığı karar toplantı ve gösteri hakkının özünü sakatlayan bir uygulama olarak ortaya çıkmıştır" denildi.

Yaşanan süreçte Başbakan'ın inandırıcı olmayan ve temel özgürlükleri sakatlayan bir söylemin arkasına saklandığı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü'nün tehditkar ve süreci sabote eden açıklamalarda bulundukları savunulan gerekçede, 165 ülkede bayram olarak dayanışma içinde kutlanan 1 Mayıs'ın, istanbul'da korku günü ilan edildiği iddia edildi.

1 Mayıs'ta yaşanan olumsuzlukların tek tek sıralandığı gerekçede, şu ifadelere yer verildi: Siyasi iktidarın talimatıyla herekete geçen güvenlik güçlerinin bu eylemleri ile 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesi amacının ötesine geçilmiş, orantısız güç kullanıldığı bir tablo ortaya çıkmıştır. Bu durum, TCK'nın 256. maddesinde düzenlenen, 'Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlilerinin, görevini yaptığı sırada, kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması' hali çerçevesinde ele alınması gereken bir durumken, Başbakan tarafından 'devlet burada üzerine düşen görevi yapmıştır' ifadesi ile değerlendirilmiştir.

Böylece sendikaların barışçıl kutlama iradesi ve talepleri, siyasi iktidarın provakasyonu sonrasında şiddet görüntülerinin ortaya çıkmasıyla noktalanmıştır. Siyasi iktidarın bazı sendikaların yaptığı gösterileri açıkça desteklemesi, bu sendikaların dışında yapılan kutlamalara karşı sert önlemlere başvurması tektip toplum yarat anlayışını ortaya koymaktadır. En temel insan hakkı olan toplantı ve gösteri hakkının bazı sendikalara tanınmamasının altında siyasi iktidarın meşruiyetinin sorgulanacağı kaygısı vardır ki bu da Türkiye'yi dikta rejimine sürükler.

Yukada belirtilen gerekçelerle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Anayasa'nın 98 ve 99'uncu, TBMM İçtüzüğünün 106. maddesi gereğince gensoru açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber