Bu Saçmalıkları Görebilecek Bir Tane Bürokrat Yok mu?

Devlet, binlerce bürokrata maaş veriyor. Kimisi başkan kimisi müsteşar kimisi Bakan... Ancak sadece kamu personel alım politikası düşünüldüğünde öfkelenmemek mümkün değil. Zira bir kamu personel alım sürecini dahi yürütemeyen bir Devlet mekanizması ile karşı karşıyayız. Ancak bu sorunların çözülmesi gerekmektedir. Çözüm için de, etkin konumdaki kişilerin bürokratlara "Neden" diye sorması gerekmektedir. İşte "Neden?" denilmesi gereken bazı sorunlar...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 03:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DEVLETTEKİ SAÇMALIKLAR ZİNCİRİ

- Neden iki kez yerleşememe kuralı her atamada uygulanmamaktdır? "İki kez yerleşememe kuralı", sadece, alım sürecinin ÖSYM tarafından yürütüldüğü yerleştirme işlemlerinde uygulanabilmektedir. Oysaki ÖSYM'nin dışında kamu kurumları memur alımı yapılıyor. Örneğin belediyelerin aldığı itfaiyeci ve zabıta memuru, örneğin Adalet Bakanlığının aldığı personel, örneğin askeri kurumların aldığı memurlar.

Neden ÖSYM'nin alım süreci dışında memur kadrolarına atananlar yeniden tercih yapabiliyor? Devlet bu kadar basit bir ayrıntıyı çözemeyecek aygıt mıdır? İki kez yerleşememe kuralı neden sadece ÖSYM'nin işlemlerinde uygulanmaktadır.

- 4/B'li personel alımı neden KPSS'nin dışındadır.? Belirttiğimiz üzere "İki kez yerleşememe kuralı", sadece, alım sürecinin ÖSYM tarafından yürütüldüğü yerleştirme işlemlerinde uygulanabilmektedir. Oysaki pek çok kurum 4/B'li personel alımı yapmaktadır. Örneğin Tarım Bakanlığı, örneğin Sağlık Bakanlığı, örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı ve örneğin Bayındırlık Bakanlığı... 4/B'li personel alımı ÖSYM tarafından "KPSS yerleştirmesi" olarak adlandırılsa da, esasen KPSS'nin dayandığı yönetmeliğe göre yürütülmemektedir. Zaten bu nedenle farklı farklı ilanlar olmaktadır. Böyle olunca da, 4/B'li de askerlik şartı da farklı olabiliyor. "İki kez yerleşememe kuralı" da işlemiyor. Bu sorun neden çözülmüyor? Bu sorunu çözmek ve alımları tek bir yerden koordine etmek çok mu zordur? Tüm KPSS adaylarının gördüğü bu saçmalığı görebilecek bir Devlet adamı yok mudur?

- Neden farklı farklı tarihlerde alım alıyor? Alım süreçleri hakkında hiç bir kurum bilgi veremiyor. Kısacası hiç bir kurumun 2008 yılı personel planlaması bulunmuyor. Bu plansızlık, kurumların yaptığı stratejik planlama ve vizyon gibi çalışmaların ne derece ciddiyetsiz olduğunu göstermesi açısından yeterlidir. Ama Devlete yön veren bürokratların, durup, düşünüp, "Neden" demesi gerekmektedir. Neden Sağlık Bakanlığı 4/B'li personel alımı 20-23 Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılırken, 4 bin 263 kadronun yer aldığı KPSS tercih işlemlerine başvurular 28 Mayıs - 3 Haziran 2008 tarihleri arasında alınmaktadır. Personel alım tarihleri neden bu kadar yakındır? Neden bu alımlar tek bir kılavuz ile ilan edilmedi? Bu sorunu çözmek çok mu zordur?

- Neden 4/B'li personel alımında görülen saçmalık düzeltilmedi? 2008 yılı Ocak ayındaki sağlık personeli alımlarında, daha önce yerleşen 4/B'liler de tercih yapabildiği için 4/B'li alınmadı, çalışan 4/B'liler yer değiştirdi. Aradan dört ay geçti. Ve maaş alan bürokratlar mevzuatı değiştirme gereği duymadı. Peki neden?

- Neden işçi olanlar KPSS yerleştirmelerine katılmaya devam edebiliyor? Memur alım sürecinin bir kısmı ÖSYM tarafından koordine edilmekteyken, işçi alım süreci İŞKUR tarafından koordine edilmektedir. Mevzuatımız işçi olarak çalışan bir kişinin gerek ÖSYM tarafından yürütülen gerekse ÖSYM yerleştirmesi dışında kalan diğer memur alımlarına başvurmasına imkan tanımaktadır. İşçi olarak çalışırken, memur alımlarına başvuran ve yerleştikten sonra istifa edip memurluğa geçen çok sayıda bulunmaktadır. Neden buna imkan veren mevzuat değiştirilmemektedir? Bu sorunu da çözmek çok mu zordur?

Özellikle siyasi makamlarda bulunan kişilerin yukarıda sadece bir kısmı örnek olarak verilen sorunlar için "Neden?" sorusuna cevap bulması gerekmektedir. Sorunlar küçük olsa da, yapılacak düzenlemeler binlerce kişiyi ilgilendirmektedir. Bir kişinin dahi hayatını kurtarabilecek ve bir sistemin yerleşmesine imkan sağlayabilecek, risk alabilen bir siyasi irade bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber