Çiçek: Yasalar uygulamak kamu bürokrasisinin işi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2008 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "En çağdaş yasaları bile çıkarsanız bunu uygulamak bir ölçüde kamu bürokrasisinin işidir. Bu alanda köklü değişim yapılamazsa yaptığınızdan çok fazla bir netice alma şansınız yoktur" dedi.

Çiçek, Kamu Araştırmaları Vakfı'nın düzenlediği Kamu Personel Sistemi Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, AB süreci ile Türkiye'yi yeniden yapılandırmak istediklerini söyleyerek, hazırlanan reformların uygulanmasında, kamu bürokrasisi ile sorunlar yaşandığını ifade etti. Çiçek, en iyi ceza kanununun Türk Ceza Kanunu, en modern infaz sisteminin de uygulanmakta olan infaz sistemi olduğunu söyledi.

Reformun bir zihniyet meselesi olduğunu dile getiren Çiçek şöyle devam etti:

"Endişelerimiz var, değişimi tehlike olarak görüyoruz. Bölünürüz, parçalanırız, birliğimiz dirliğimiz bozulur, özgürlük verirsek, hak verirsek başımıza iş açarız' gibi endişeler bu reformlardan, düzenlemelerden istediğimiz sonucu elde etmemizi engelliyor. Bunu besleyen, körükleyen ve ayakta tutan kamu bürokrasisidir. Suçlamak anlamında söylemiyorum. Önemli yasal düzenlemeler yapıyoruz, ama bunların uygulamasında ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz.

Kamu bürokrasisi çok statiktir, dinamizme açık değildir, dolayısıyla statükonun temsilcisi olarak, bu değişime büyük ölçüde ayak diriyor. Eski bilgiyle yeni durumları algılamaya, yeni problemleri çözmeye çalışıyor. Tabiri caizse kara sabanla çiftçilik yapmaya devam ediyoruz. Kamu personel rejimi meselesi çok fazla öneme sahiptir."

Personel rejimi denilince akla maaş rejimi geldiğini belirten Çiçek, olaya ücret yönünden bakıldığında reformun cazibesini yitirdiğini söyledi.

Kamu bürokrasisi tutumunun vatandaş devlet ilişkisi açısından önemli olduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

"Kamu bürokrasisi, vatandaşa karşı bir tutum içerisindedir, 'Git nereye şikayet edersen et', 'Bugün git yarın gel' o tutumun ifadesidir ve o günlerden kalmadır. Bu, daha sonra siyasetin çarpıklaşmasına sebep olmuştur. Çünkü bir iktidar değişimi söz konusu olduğunu vatandaşlar, kendisine, hukuka uygun davranmadığını kabul ettiği bürokrasiye karşı siyasetçiyi devreye sokmak suretiyle geçmişe dönük bir hesaplaşmanın içine girmiştir. Bu hesaplaşma, bugün de devam ediyor."

Çiçek, kamu reformuna ilişkin hükümetin bir çalışması olduğunu da bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber