Sigarayı bırakanların kalp krizi riski azalıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2008 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tiryakiler sigarayı bıraktıklarında ilk günden itibaren rahat nefes almaya başlar. Tat ve koku alma duyuları düzelir. Sigarayı bıraktıktan bir gün sonra kalp kirizi geçirme riski yarı yarıya azalır. Solunum fonksiyonları hızla düzelir. Zamanla dişlerdeki nikotin lekeleri de kaybolur.

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, "Sigaranın zararları ve sigarayı bırakma süreci" ile ilgili bilgi verdi. Sigaranın her nefesiyle insan vücuduna ortalama 100 katrilyon adet oksidan molekülü girdiğini belirten Keskinel, oksidan maddelerin hücrelerin zarlarına ve yapıtaşlarına zarar vererek yaşlanmadan kansere, bronşitten kalp hastalıklarına dek pek çok hastalığın oluşumunda rol oynadığını açıkladı.

Sigara içen her 4 kişiden birinin, yaşamının beklenenden daha erken bir döneminde hayata veda ettiğini belirten Keskinel, Türkiye'de her yıl 120 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerden dolayı ölmdüğüne dikkat çekti. Keskinel bu rakamın trafik kazalarında ölenlerin yaklaşık 13 katı olduğuna vurgu yaptı. Keskinel, "Her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içen bir insanın akciğer kanserine yakalanma olasılığı, içmeyen birine göre tam 20 kat fazladır. Genel kanının aksine, sigara yalnızca akciğerde değil, ağız, dil, gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, pankreas, böbrek, mesane, rahim ağzı gibi organlarda da kansere yol açtığını belirtti.

Keskinel şu bilgileri verdi: "Kronik bronşit ve amfizemin başlıca sebebi sigaradır. Bu hastalıklar, kişiyi yatağa ve oksijene bağımlı hale getirebilmektedir. Sigara, akciğerin doğal savunma sistemini bozar, solunum yollarını kaplayan titrek tüylerin felce uğramasına neden olur, zatürre gibi mikrobik hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Sigara, kalp krizi riskini 3 kat arttırır, yüksek tansiyona yol açabilir. Sigara, damar tıkanıklığına, el ve ayaklarda gangrene ve bunun sonucunda bu uzuvların kesilmesine yol açabilir. Sigara, cildi erken yaşlandırır. Sigara, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Sigara, vücutta C vitamininin tüketilmesine, ve bu vitaminin eksikliği sonucu hastalıklara eğilimin artmasına neden olur. Hamilelikte sigara içilmesi düşüğe, erken doğuma, bebeğin küçük doğmasına neden olabilir. Bu bebeklerde ileride astım ve allerjik rahatsızlıkların gelişme olasılığı artar. Anne veya babası sigara içen çocuklarda öksürük, hırıltı, astım, sinüzit, bademcik ve orta kulak sorunları daha sık görülmektedir. Sigara, cinsel organlara giden kan miktarını azaltarak iktidarsızlığa neden olabilir, seks hormonlarının azalmasına ve spermlere zarar vererek kısırlığa neden olabilir. Sigarayla alınan karbonmonoksit gazı, hücrelere oksijen taşınmasını engeller. Sigara, yalnız içene değil, çevresindekilere de ciddi boyutlarda zarar vermektedir. Sigara dumanıyla ortama yayılan zararlı maddeler, hem nefes almayla, hem de ciltten emilerek kana karışmaktadır. Ortamda içilen her 5 sigara, içmeyenlerin 1 sigara içmesine neden olur."

-"LIGHT" (HAFİF) SİGARA DAHA MI AZ ZARARLI?-

Sigara içenlerin çoğunun, "light" ya da "mild" sigaraların daha az zararlı olduğunu düşündüğünü belirten İlkay Keskinel, İngilizce'de "hafif" anlamına gelen light sigaraların, normal sigaralar kadar, hatta biraz daha fazla zararlı olduğunu dile getirdi. Çoğu light sigaradaki tütün miktarının, normal sigaralardaki kadar olduğuna işaret eden Keskinel, "Light sigaralar normal sigaralara oranla daha az katran içeriyor olabilirler. Ancak sigara, hem ruhsal, hem fiziksel bağımlılık yapabilen bir maddedir ve kişi light sigara içmeye başlasa da vücudunun alışık olduğu nikotin miktarı değişmez. Bu nedenle sigara bağımlısı, nikotin ihtiyacını light sigarayı daha derine çekmekle, sigaradan daha uzun nefesler almakla, sigarayı sonuna kadar içmekle ya da içe çekilen nefesi daha uzun süre akciğerde tutmakla gidermeye çalışır. Hatta bazen kişi günde birkaç adet daha fazla light sigara içme ihtiyacı bile duyabilir. Bu şekilde günlük toplam nikotin gereksinimini telafi etmiş olur." şeklinde konuştu.

-SİGARAYI BIRAKTIĞINIZDA-

İlkay Keskinel, sigara bırakıldığına meydana gelen gelişmeleri şöyle sıraladı: "12-24 saat içinde nikotin ve karbonmonoksitin etkisi kaybolur. 1-2 gün içinde tat ve koku alma duyularınız düzelir. 6 hafta içinde bağışıklığı baskılayıcı etki ortadan kalkar. Sigaranın yola açtığı hastalıklara yakalanma riskiniz azalır. Sigarayı bıraktıktan sonraki 1 gün içinde kalp krizi geçirme riskiniz yarı yarıya azalır. Solunum fonksiyonlarınızdaki hızlı gerileme düzelir. Fiziksel kapasitenizde artış olur, daha aktif bir insan haline gelirsiniz. Zamanla dişlerinizdeki ve cildinizdeki nikotine bağlı lekeler kaybolur. Bir süre öksürük ve balgam miktarınızda artış olabilir. Sanılanın aksine bu bir iyileşme belirtisidir, bronşlarınızdaki titrek tüylerin iyileşip solunum yollarınızın temizlenmeye başladığını gösterir."

-SİGARAYA BIRAKMAK İÇİN Öneriler-

İlkay Keskinel sigarayı bırakmakyaptığı öneriler ise şöyle: "Sigarayı bırakmak için sağlığınızı kaybetmeyi beklemeyin. Kendinize güvenin. Kararlı olun. Çevrenizdeki sigara tiryakilerinin sizi yanlış yönlendirmelerine izin vermeyin.Yakınlarınızın desteğini isteyin. Mümkünse ailenizde ya da arkadaş çevresindeki bir sigara içicisiyle beraber sigarayı bırakın.

Sigara içenlerden ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.Alkol, kahve gibi sigara içme isteğinizi arttıran uyaranları tercih etmeyin. Evinizde ve işyerinizdeki küllük, çakmak gibi eşyaları ortadan kaldırın. Sigara içme arzusu duyduğunuzda, ortam değiştirin, şekersiz çiklet çiğneyin, yavaş yavaş su için. Sigarasız yaşamın getirdiklerini düşünün. Artık daha sağlıklı bir insan olmanın tadını çıkarın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber