Kazada 'kim haklı' tartışması, tutanak düzenlemesini engelliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaza yapan sürücüler arasında yaşanan 'sen suçlusun' tartışması sebebiyle tutanak düzenlenmesinde sıkıntı yaşanıyor. Emniyet ise haklı-haksız tartışmasının gereksiz olduğuna dikkat çekiyor.

Trafik kazalarında zaman israfını ortadan kaldırmak ve ulaşımı rahatlatmak amacıyla uygulamaya konulan 'kaza tutanağı' sürücüler arasında 'kim haklı' tartışmalarına sebep oluyor. 1 Nisan'da yürürlüğe giren yeni uygulamaya alışamayan vatandaşlar, en küçük kazalarda bile polisi arıyor. Diyarbakır'da nisan ayında meydana gelen 273 maddi hasarlı trafik kazasının 231'inde polis, 42'sinde ise vatandaşlar tutanak tuttu.

Trafik kazalarında 'kim haklı' tartışması ve sürücülerin araçlarında tutanak taşımaması sebebiyle polislerin iş yükü hafiflemedi. Çok sayıda vatandaş hâlâ kaza sonrasında polisten yardım istiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de şubat ayında 55 bin 914 adet maddi hasarlı kaza meydana geldi. Trafik sigorta şirketlerine ise nisan ayında toplam 36 bin 889 maddi hasarlı kazanın tutanağı sürücüler tarafından gönderildi. Vatandaşlara trafik ahlakının yerleştirilmesi gerektiğini dile getiren Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, karşı tarafı suçlama tartışmalarının polisin tutanak düzenlemesine sebep olduğunu söyledi. Tutanak hazırlanmasında yanlış bir kanaatin olduğuna dikkat çeken Çatalkaya, şunları söyledi: "Maddi hasarlı trafik kazalarında vatandaşlarımız anlaşma tutanakları düzenleyerek polise gerek kalmadan olay yerinden araçlarını çekebilmektedirler. Fakat tutanaklarda 'sen haklısın ben haklıyım' konusuna giriliyor. O tutanak, kazanın oluşunu belirten bir tutanaktır. Haklıyı veya haksızı ayıracak bir tutanak değildir. Kaza nasıl olmuşsa o an için gördükleri ne ise tutanağa geçirilecektir. Haklı veya haksız konusuna girmeyeceklerdir. Bunu yaptıkları takdirde kendileri uzun süre kaza yerinde beklemeyecekler. Trafiği aksatmayacaklar. İşleri de daha seri şekilde görülmüş olacaktır. Bu konuda vatandaşlarımızın biraz daha hassasiyet göstermeleri gerekmektedir."

Emniyet yetkilileri ise Diyarbakır ölçeğinde çıkan rakamları olumlu buluyor. Başlangıç için yüzde 10'luk bir oran hedeflediklerini belirten kaynaklar, şu bilgiyi verdi: "Uygulamayı başlatırken hedeflediğimiz ölçüt, meydana gelen kazaların yüzde 10'unda sürücülerin tutanak tutmasıydı. Daha yolun başındayız ve Diyarbakır rakamları uygulamanın başarılı olduğunu gösteriyor. Zamanla daha iyi olacak. Vatandaş da bir süre sonra 'kim haklı' tartışmasının zaman kaybı olduğunu görecek."

Hangi durumlarda ekip çağrılmalı?

Trafik Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, 'Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya belgesi yetersizse; sürücüde yaş küçüklüğü, alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa; kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise; kazada 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse; araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yoksa; trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa' olay yerine polis çağrılması gerekiyor.

Emrullah Bayrak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber