Nü tablolara protokol sansürü

Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ressam Sema Sanal öncülüğünde Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Konferans Salonu'ndaki karma resim sergisinde yer alan ?nü? eserlerin, ?protokol?e takıldığı bildirildi.

Ressam Sema Sanal öncülüğünde Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Konferans Salonu'ndaki karma resim sergisinde yer alan ?nü? eserlerin, ?protokol?e takıldığı bildirildi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu sergiden herhangi bir eserin çıkarılmadığını belirtti ve ?Sema Sanal'a, sergi tarihinden bir gün önce salona getirilen eserlerden bazılarının, sergi talebi esnasında ?dilekçe ekinde verilen fotoğraflardaki eserlerle aynı olmadığı' görülmüş ve kendileri ile yapılan protokol kurallarına uyulması gerektiği hatırlatılmıştır? dedi.

Çayyolu Platformu gönüllülerinin, ressam Sema Sanal öncülüğünde 27 Mayıs'ta yaptığı karma resim sergisi açılışı öncesinde ?nü? resimlerin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

"İNANÇ HUSUSLARINI ZEDELEYECİ" TABLOLARA SANSÜR

Sergideki ?nü? resimlerin kaldırılmasına ilişkin daha önce yapılan açıklamada, Hazine Müsteşarlığı'nın Sanat Galerisi'nin sözleşmesinde yer aldığı ifade edilen ?Galeride sergilenecek eserlerin, politik ve ideolojik amaçlara yönelik, manevi değerler ve inançlar gibi hususları zedeleyici, ulusal değer yargılarını küçültücü, kışkırtıcı, sömürücü, gelenek ve göreneklere aykırı olmaması gerekmektedir? maddesi gerekçe gösterilmişti.

RESİM KALDIRILMADI İDDİASI

Konuyla ilgili olarak CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sergiden herhangi bir eserin kaldırılmadığını bildirdi. Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Konferans Salonu'nun esas olarak, Devlet Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığının ulusal ve uluslararası resmi toplantıları için kullanıldığını belirten Bakan Şimşek, söz konusu salonun fuaye alanı, Müsteşarlık Mensupları ile yakınlarının resim, ebru, tezhip, el sanatları, seramik, çini, hat sanatı, fotoğraf gibi çalışmalarını sergilemelerine destek olmak amacıyla sanat galerisi olarak da kullanıldığını kaydetti.

"PROTOKOL HATIRLATILDI" Sema Sanal'ın, yazılı talepte bulunarak Hazine Müsteşarlığı Hikmet Esen Konferans Salonu fuayesinde, yağlı boya tekniği ile yapılan çalışmalarını 2008 yılı içerisinde sergilemek istediğini bildirdiğini ifade eden Bakan Şimşek, bunun üzerine 27 Mayıs - 6 Haziran 2008 tarihleri arasında fuaye alanının Sanal'a tahsis edildiğini kaydetti. Eser sahiplerinin, kendi tercihleri doğrultusunda ?nü? olarak vasıflandırılabilecek resimlerin de içinde bulunduğu 90 parça eseri iki hafta süreyle fuayede sergilendiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları belirtti: ?Dolayısıyla, hangi eserlerin sergileneceğine karar veren, bunları sergileyen ve serginin son gününe kadar sergilenen eserleri sergi sonunda eksiksiz alıp götüren de sergi sahipleridir. Açılışta ya da daha sonra herhangi bir eserin Hazine Müsteşarlığı tarafından sergiden kaldırılması ya da indirilmesi söz konusu değildir. Ancak, Sema Sanal'a, sergi tarihinden bir gün önce salona getirilen eserlerden bazılarının, sergi talebi esnasında ?dilekçe ekinde verilen fotoğraflardaki eserlerle aynı olmadığı' görülmüş ve kendileri ile yapılan protokol kurallarına uyulması gerektiği hatırlatılmıştır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber