KEY ödemelerinde icra kesintisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2008 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öte yandan, Konut Edindirme Yardımında (KEY) yarın başlayacak ödemelerde, 60 binden fazla kişinin paralarını alamayacağı belirtildi.

Alacaklı kurumların icra daireleri aracılığıyla Ziraat Bankası'na gönderdikleri icra emirleri nedeniyle söz konusu kişiler, ancak borçları tahsil edildikten sonra kalan parayı alabilecekler.

Kişi başına yapılacak ödemenin 1 YTL ile bin 391 YTL arasında değişmesi nedeniyle, belki de birçok kişi, alacağının tümü icra borçlarına kesileceği için hiç KEY parası alamayacak.

Diğer taraftan Ziraat Bankası, KEY ödemelerinde kendi alacaklarının tahsiline de öncelik verecek.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın daha önce yaptığı açıklamaya göre, KEY'in tasfiyesi kapsamında 8,5 milyon kişiye toplam 2,8 milyar YTL ödenecek. Ödeme dilimlerine göre en çok hak sahibini 0-50 YTL arasında alacağı olanlar oluşturuyor. Bu dilimde 3 milyon 800 bin kişi bulunurken, 1 milyon 145 bin kişi bin YTL'nin üzerinde, 2 milyon 922 bin kişi 50-500 YTL arasında, 972 bin kişi de 500-bin YTL arasında KEY parası alacak.

TC kimlik numarasının son 2 rakamına göre yapılacak ödemelerin 8 Ağustos Cuma günü tamamlanması beklenirken, vatandaşların tatilde olması nedeniyle şubelere fazla başvuru beklenmiyor. Hak sahibi kişiler, paralarını 5 yıl içinde istedikleri zaman şubelere başvurarak alabilecekler. Bu sürede alınmayan paralar Hazine'ye gelir kaydedilecek.

Tasfiye kanunu uyarınca, adlarına KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankası'na parası aktarılmamış olan hak sahipleri, Emlak Konut GYO'dan hisse senedi alamayacak. Bu kişilere KEY ödemeleri peşin yapılacak.

Adlarına Emlak Bankası'na para yatırılanlar ise Emlak Konut GYO'dan hisse senedi alabilecek.

Diğer taraftan, TC kimlik numarası bulunmayan, sadece sosyal güvenlik numarası bulunan hak sahiplerine ödeme yapılmayacak. Bu kişilerin veya bu kişilerin varislerinin, TC kimlik numarası ile ödeme yapılmasını sağlamak üzere 3 ay içinde, öncelikle çalıştıkları kuruma, burada sorun çözülmezse ilgili sosyal güvenlik kurumuna başvurması gerekiyor. İlgili sosyal güvenlik kurumları, daha sonra bu kişilere ilişkin listeleri yine tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın KEY birimine, orası da Emlak Konut GYO'ya bildirecek. Emlak Konut GYO'nun yeni listeleri Ziraat Bankası'na bildirmesi ile bu kişilere veya varislerine ödeme yapılabilecek.

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan ve bu hesabına ilişkin Bankkartı bulunanlar, Ziraat Bankası ATM'lerinden, TC kimlik numaralarına göre belirtilen günleri beklemeden ilk günden itibaren paralarını alabilecekler.

KEY ödemeleri, bireysel olarak Ziraat Bankası şubelerinden yapılabileceği gibi, Ziraat Bankası şubelerine başvuruda bulunan kurum/kuruluş ve saymanlıklar aracılığıyla toplu olarak da ödenebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber