Sami Selçık: Hazine yardımının kesilmesi hukuka aykırı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ağustos 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Onursal Başkanı'nın kararla ilgili önemli tespitleri

AK Parti'nin kapatılması davasıyla ilgili kararı eksik bulan Selçuk, hazine yardımının kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, ?Hukukun kestiği parmak kanamaya devam edecektir? dedi.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sami Selçuk, Kanaltürk'te "Gündem Siyaset" programında Fatih Karaca'nın konuğu oldu. Karaca'nın sorularını yanıtlayan Selçuk, Ergenekon ve AK Parti'nin kapatılması davaları konusunda önemli açıklamalarda bulundu, yargının siyasallaşması konusuna değindi. AK Parti'nin kapatılması davasıyla ilgili olarak da kararı eksik bulan Selçuk şöyle konuştu:

?Elmayla armut toplanmaz'

"Bana kararla ilgili 'gerekçeli kararı görmeden nasıl konuşursun' diyorlar. Bu kararda gerekçeyi beklemeye gerek yok. Ben kararın içeriği, ve özüyle ilgili konuşmuyorum. Ben usulle ve usulun dış dünyaya yansıyan oylamasıyla ilgili konuşuyorum. Ben meslektaşlarıma saygılıyım ama hukuka daha çok saygılıyım. Açıklama açık. 1 oy odak olmadığı konusunda çıktı. 4 oy Hazine yardımından yoksun bırakılsın, 6 oy da kapatılsın demiş. Hemen arkasından deniyor ki 6 ve 4 oyda kalanları birliktedir diye topladık. Bunu yapamazsınız. Mahiyetleri aykırı, matematiğe aykırı. Elma ile armut toplanmaz. Bu oylamadaki yanlışlık nitelikleri aynı olmayanların toplanmasıdır."

Alınan kararda Hazine yardımı yaptırımı uygulanmasını da hukuka aykırı bulduğunu belirten Selçuk, "Hukukun kestiği parmak kanamaya devam edecektir" yorumunu yaptı. Selçuk, Anayasa'nın 69. maddesinin 7. fıkrası ve siyasi partiler yasasının 101. maddesi 2. fıkrasında yer alan "Kapatma öngörüldüğü takdirde anayasa mahkemesi kapatmanın yerine devlet yardımından yoksun kılma yaptırımı uygulayabilir" ifadelerini hatırlatarak şunları söyledi:

?Hazine yardımı kesilemez'

"Burada ilk önce 7 kişilik kararı elde edeceksiniz. 7 oy toplanıp kapatma kararı verildikten sonra bunun yerine Hazine yardımının kesilmesi yaptırımı uygulamayı oylamaya açacaksınız. O zaman uygulayabilirsiniz. Hukuk asıl yaptırım olan kapatmaya bağlı, bağımsız demiyorum. Şu an Hazine yardımı kesintisi yapılamaz çünkü 7 noktasına gelmemiş. 7 noktasına geldiğini varsayalım. Bu defa denecek ki kapatma yaptırımı mı uygulayalım oyladınız kapatma yaptırımı 7 oldu onu uygulayacaksınız veya diyeceksiniz ki kapatma yerine Hazine kesintisi mi uygulayalım. O yaptırım geldiği zaman bir oylama daha yapılacak. Miktar değişebilir orada. Orada en ağır saptanan miktardan ona en yakın olanları birleştirirseniz sonuç şudur derseniz iş biter. Hazine yardımı kamuoyuna ulaşan bir karar var da bu karar sakat bir karar. Yürütmeye başlarsanız Hazine yardımını keserseniz bu doğru olmaz hukukun kestiği parmak kanar durur."

Fatih Karaca'nın yargının siyasalaşması konusunda sorduğu soru üzerine ise Selçuk şunları kaydetti: "Siyasal nitelikte bir dava elinizdeyse siyaset ona bulaşmıştır. Veya da bulaştırılmak istenmiştir. Ama siz yine hukuk içinde kalırsanız o siyasete bulaşmazsınız. Ama eğer yargıda siyasal bir görünüş varsa bunda yazılı ve görsel basının büyük işi var. Ama kapatma davalarının siyasi partiler için söz konusu olduğunda tamamen siyasallaştığı şeklindeki söylentilerine de katılmıyorum. Eylemler öyle bir boyuta ulaşmış ki, eylemler toplam olarak değerlendirildiğinde bu eylemler odak haline gelmiş diyorsunuz. Böyle bir karar ister istemez siyasi sonuçlar doğuracaktır. Bu bizi ilgilendirmez. Hukukta kavram kargaşası var.

ERGENEKON'DA YARGI ÇALIŞTIRILMADI

Tecrübeli hukuk adamı Sami Selçuk, Türkiye'nin gündemini meşgul eden Ergenekon davasıyla ilgili olarak, çarpıcı açıklamalar yaptı.

Selçuk, iddianamelerin tartışılacağı yerlerin mahkeme salonları olduğunu belirtti ve "Ergenekon iddianamesinde yargı çalıştırılmadı. Türkiye iki kampa ayrıldı ve bir kavram kargaşası oluştu. Çünkü insanlar konuşuyorlar. Dava gündeme gelir gelmez benim telefonlarım susmadı. Ama ben dava yargıdayken konuşamam. Yargıyı etkilerseniz. Televizyonları bir açıyorum. Herkes yorum yapıyor. Bu çok yanlış. Hukuk insanların iç dünyasıyla uğraşmaz. Bu davada eylemler bellidir. Objektif olarak bakacaksınız. Odak kavramını da yine yasada öngörülen objektif ölçütlere göre saptayacaksınız. Yargıda ön yargı çok tehlikelidir. Yargıç açıyor gazeteyi yorumları okuyor ve ön yargılar oluşturuluyor. Ben hep şunu diyorum. Haberi çıplak verin. Yorum katmayın. Kesin karar verdikten sonra hep birlikte dosyayı inceler onun üzerinde rahatça tartışabiliriz ama ondan önce yapmayın diyorum ama kimse beni. Yargı bağımsızlığı ilkesi çiğnenmiş olur. Yazılı hukuk da çiğneniyor" dedi.

Konunun titizlikle takip edilmesi gerektiğini belirten Selçuk, 'iddia zayıftır' denmesinin de yanlış olduğunu söyledi. "Kapatma davasından yana olanlar Ergenekon'a karşı, Ergenekon'dan yana olanlar kapatmaya karşı" diyen Selçuk, Türkiye'de kamplaşmanın oluştuğunun altını çizerek, "Bu nasıl bir toplum. Yargıçlar da bu yurtta yaşıyor. Onları da düşünelim. Onların da manevi yükleri çoğalıyor ve yardımcı olmak zorundayız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber