Emekli bordrosu istiyor SSK, maliyeti büyük diyor

Haber Giriş : 13 Kasım 2004 05:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK emeklilerine maaş bordrosu verilmediği ortaya çıktı. SSK emeklilerinin hiçbiri maaşının ne kadar olduğunu bilemiyor ve bu konuda belge alamıyor. SSK yetkilileri, bütün emeklilere bordro düzenlemenin ve adreslerine postalamanın Kurum için "ciddi bir maliyet" getireceğini söylediler.

MAAŞLARINDAKİ "nedenini bilmedikleri ve anlayamadıkları" kesintilerden şikayet eden SSK emeklilerine bugüne kadar maaş bordrosu verilmediği ortaya çıktı. Bordro düzenlenmediği için SSK emeklilerinin hiçbiri maaşının ne kadar olduğunu bilemiyor ve bu konuda hiçbir belge alamıyor.

Geçmiş yıllarda emekliler, işçi emekli derneklerine aylıklarından iradeleri dışında kesinti yapılmasına tepki göstermişlerdi. Emekliler, hala bu derneklere maaşlarından kesinti yapılıp yapılmadığını bilmiyor ama bu dernekler trilyonlar almaya devam ediyor.

SSK yetkilileri ise bütün emeklilere bordro düzenlemenin ve adreslerine postalamanın Kurum için "ciddi bir maliyet" getireceğini savunarak, bunun yerine internet ortamında isteyenlerin maaşlarını görebilmeleri için hazırlık yaptıklarını ifade ettiler.

MALİYET GEREKÇESİ

Emekli maaşı ödemelerinin takibini yapan birimin SSK yetkilisi, emeklilerin maaşlarıyla ilgili ve maaşlarından yapılan kesintileri internet ortamına koyacaklarını belirterek, Hürriyet'e şu bilgiyi verdi: "Bu uygulama ile birlikte emeklimiz, aylığında kesinti olup olmadığını görebilecek. Gereksinim duyduğu tüm maaş bordrosu bilgilerine internet ortamından ulaşabilecek. Eğer, bilmediği bir kesinti yapılmışsa veya kesinti miktarına itirazı varsa, bunu bize iletebilecek."

Bu yetkili, internet olanağı olmayan veya çok yaşlı olduğu için internete giremeyen emekliler bulunduğunu anımsatmamız üzerine de, şunları söyledi: "Bütün emeklilere bordro göndermek, bize ciddi bir maliyet getirir. Ama zaten, o tarif ettiğiniz emeklilerimiz maaşlarını ille de banka şubesine bizzat giderek, gişeden alıyorlar. 'Biz böyle alıştık' diyerek ATM kartıyla dahi maaş çekmeyi tercih etmiyorlar. Bankalar tarafından verilen cüzdanlara emeklilerin aylıkları işleniyor. Aylığını bir düşüklük olursa; bize soruyorlar. Bu yol da açık."

SSK yetkilisi, emeklilerin zamanla adreslerini de değiştirdiklerini belirterek, "Maaşlarını ilgili banka şubesine bizzat giderek alma eğiliminin yoğun olduğunu dikkate alarak, emeklinin oturduğu adresine yakın banka şubesinden maaş çekmesini sağlamak için, sürekli kaydırma ve sürekli güncelleme yapılıyor" dedi.

SSK Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, üye olmayan hiçbir emekliden üyelik aidatı kesilmediğini söyledi.

Türk-İş: Emekliye bordro vermek şeffaflığın gereği

TÜRK-İş Başkanı Salih Kılıç, emeklilere bordro verilmesinden yana olduklarını ve bu yönde talepte bulunan emeklileri haklı bulduklarını belirterek şunları söyledi: "Emeklilere mutlaka maaş bordrosu da verilmeli ki, aldığı parada eksiklik var mı, iradesi dışında bir kesinti var mı diye daha sonra bordrosunu inceleyip görebilmeli. Yıllarca hizmet verdiği devleti, emekliden bir maaş bordrosunu esirgememeli. Bu aynı zamanda şeffaflığın da bir gereği."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber