Doktorlar hastayla en az 10 dakika ilgilenecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2008 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, bir doktorun günde en fazla 40-50 hastaya bakabileceğini söylerken pratikte bu sayı 2 katına kadar çıkıyor. Hekim yetersizliği sebebiyle bir doktor 100 hastaya bile bakmak zorunda kalıyor.

Özellikle sağlık ocaklarında çalışanlar, günlük 100-120 hasta muayene ediyor. Bu doktorlardan biri, "Hastaya şöyle bir bakıyoruz. Karnesine ilacını yazıp gönderiyoruz." itirafında bulunuyor. Üstünkörü bakılan hastalar tedavi edilemediği için de ortaya 'memnun olmayan hasta sendromu' çıkıyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü bu sorunu çözmek için doktorlara bir hastayla en az 10 dakika ilgilenme şartı getiriyor. Müdürlük, doktor açığını minimuma indirmek için idari görevdeki birçok doktoru da hekimliğe başlatmayı düşünüyor.

Amaçlarının, memnun olmayan hasta grubunu tatmin etmek olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, uygulamanın gereksiz harcamaları da ortadan kaldıracağını vurguluyor. "Tedavi olamayan hasta doktor doktor gezerek devlete ek masraf çıkarıyor." diyen Bakar, sağlık harcamalarının yüzde 13'ünün bütçeden desteklendiğini hatırlatıyor. Sema Hastanesi Medical Direktörü Prof. Dr. Hamdi Tutkun da yoğunluktan dolayı sağlık harcamalarının katlandığına dikkat çekiyor. Tutkun, şunları söylüyor: "Tam tedavi olmayan hastalar 5-6 hastane geziyor. Sonuç alamayınca gelip bizde parasıyla tedavi oluyor." Sağlık Bakanlığı'na göre, Türkiye'de bir kişi yılda ortalama beş kez doktora gidiyor. 70 milyon nüfusta bu rakam 350 milyon oluyor.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber