TBMM içtüzüğü silbaştan

Haber Giriş : 17 Ekim 2008 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çabalarıyla oluşturulan 22. ve 23. Dönem Meclis'te ilk uzlaşma komisyonu, içtüzükte yapılacak geniş kapsamlı değişikliği amaçlıyor. Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti AKP, CHP, MHP ve DTP'den 1'er üyenin katılımıyla oluşturulan komisyon çalışmalarına başladı. Yol haritasının belirlendiği ilk toplantıda yabancı ülkelerin özellikle İngiltere ve Fransa parlamentolarının içtüzüğünün örnek alınması benimsendi.

-İçtüzüğün anayasayla çelişen maddeleri de ayıklanarak gerekli düzeltmeler yapılacak. Komisyon ve Genel Kurul'da tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin daha seri hale gelmesi için içtüzükte konuşma sürelerinden başlayarak pekçok yeni düzenleme getirilecek. TBMM uzmanlarının da katılacağı komisyon çalışmalarına eski ve deneyimli siyasetçilerin yanısıra akademisyenlerden de destek alınacak.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çabalarıyla oluşturulan 22. ve 23. Dönem Meclis'te ilk uzlaşma komisyonu, içtüzükte geniş kapsamlı değişiklik yapılmasını amaçlıyor. Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti AKP, CHP, MHP ve DTP'den 1'er üyenin katılımıyla oluşturulan komisyon çalışmalarına başladı. Yol haritasının belirlendiği ilk toplantıda yabancı ülkelerin özellikle İngiltere ve Fransa parlamentolarının içtüzüğünün örnek alınması benimsendi. Bugüne kadar yapılan içtüzük değişiklikleri ve eleştirilen maddeler gözden geçirilecek. TBMM uzmanlarının da katılacağı komisyon çalışmalarına eski ve deneyimli siyasetçilerden de destek istenecek.

İçtüzük değişikliği ile ilgili çalışmaları, AKP'den Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, CHP'den İstanbul Milletvekili Ali Topuz, MHP'den İsparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve DTP'den Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş yürütecek,

Edinilen bilgilere göre çalışma yönteminin belirlendiği ilk toplantıda parlamentonun hantal çalışma yapısının modern hale getirilerek yasama çalışmalarına hız kazandırılması benimsendi. Yapılacak İçtüzük değişikliği ile daha modern, pratik çalışma sağlanması öngörülüyor.

-FRANSA İNGİLTERE MODELİ-

Uzlaşma Komisyonu uzmanlarının yaptığı çalışmayla geçmişte yapılan içtüzük değişikliklerinin irdelendiği çalışmalarda demokratik ülkelerin parlamentolarının içtüzükleri tarandı ve yararlanılacak metinler saptandı. Çalışmalar sonunda hazırlanan metinlerde özellikle ABD, Fransa ve İngiltere parlamentolarının içtüzüğü ağırlıklı olarak yerbuldu. Komisyon çalışmalarında,

içtüzükte en son kapsamlı bir değişikliğin yapıldığı 1973 yılından sonra Meclis'te bulunan eski ve deneyimli siyasetçilerin desteği istenecek. Teknik anlamda akademisyenlerin görüşlerine de başvurulacak. Meclis Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı'nda çalışan uzmanlar da komisyon çalışmalarında yer alacak.

İçtüzüğün anayasayla çelişen maddeleri de ayıklanarak gerekli düzeltmeler yapılacak. Komisyon ve Genel Kurul'da tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin daha seri hale gelmesi için içtüzükte konuşma sürelerinden başlayarak pekçok yeni düzenleme getirilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber