Krizde en çok satan cepler!

Haber Giriş : 04 Kasım 2008 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Krizde en çok satan cepler!

Cepte satışlar yerinde saydı

Kemalettin BULAMACI

Küresel ekonomik kriz bankalarda reel sektöre sıçrarken dünya cep telefonu endüstrisinin liderleri de bundan nasibini aldı. Cep telefonu satışları artmasına karşılık büyüme rakamları hız kesti.

Dünya cep telefonu endüstrisi küresel ekonomik krizin etkisini yılın üçüncü çeyreğinde hissetti. Cep telefonu satışları her ne kadar bir önceki yıla göre yüzde 3.2'lik bir artış gösterse de bir önceki çeyreğin binde 4 altında kaldı. Yılbaşının etkisi ile alışveriş sezonu döneminde yaklaşık yüzde 20'lere kadar büyüme göstermeye alışmış bu endüstrideki büyüme rakamları krizin etkisinin cep telefonu endüstrisini olumsuz yönde bir hayli etkilediğini gösteriyor.

International Data Corporation isimli araştırma kuruluşunun Temmuz-Ağustos-Eylül 2008'i kapsayan küresel cep telefonu pazarı araştırması rakamlarına göre bu çeyrekte cep telefonu satışları 299 milyon adet olark gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu satış rakamı 289 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Nokia yüzde 39,4 Pazar payı ile sektördeki açık ara liderliğini korurken 117 milyon 800 bin adet cep telefonu satışı gerçekleştirdi.

Önümüzdeki 3 aya bakıldığında cep telefonu fiyatlarının aşağılara ineceği, pazarlama kampanyalarının artış göstereceği, rekabetin daha da çetinleşeceği cep telefonu pazarında tüketicilerin ise harcama yapmak konusunda bir hayli düşüneceği tahmin ediliyor. IDC uzmanları 2009 yılında pazarın yavaşlama göstereceğini ve daha rekabetçi olacağını öngörüyorlar.

En büyük beş telefon üreticisinin performansları ise geleceğe ışık tutuyor.

NOKIA - En yakın 3 rakibinin toplam satışından daha fazla satış gerçekleştiren şirket pazardaki lider konumunu sürdürdü. Ancak buna rağmen şirketin açıkladığı gelir ve kar rakamları aşağıda kaldı. Rakipleriyle agresif fiyat rekabetine girmeme kararı alan Nokia'nın önümüzdeki dönemde E71, N95 ve yeni duyurduğu 5800 XpressMusic modelleriyle ilgi çekmeye çalışacak.

SAMSUNG ? Koreli şirket tarihinde ilk defa 50 milyon satış adedini geçti. Ürün yelpazesinde de başarıya ulaşan Koreli üreticinin dokunmatik ekranlı Instinct modeli ve giriş seviyesi ürünleri C260 ile B130 pazarda kabul buldu. Bu dönemde agresif bir fiyat stratejisi izleyen, gelişmekte olan pazarlarda yürüttüğü pazarlama kampanyaları ile dikkat çeken Samsung'un başarısı büyük ölçüde bu stratejilere bağlı.

SONY ERICSSON ?Sony ve Ericsson ortaklığı ile kurulan şirket tarihi boyunca yakaladığı en büyük başarıya imza atarak pazarda üçüncü konuma yükseldi. Şirketin bu dönemde duyurduğu merakla beklenen ürünü XPeria X1 ve Kuzey Amerika'da pazara sunduğu ilk 3G telefon TM506'nın etkisi ise henüz satışlarına yansımış değil. 2009'un ilk yarısında Sony Ericsson'un performansına bu modellerin oldukça büyük bir katkı sağlayacağı da kesin.

MOTOROLA ?Bu yaz başında Qualcomm'dan Sanjay Jha'yı cep telefonu bölümünün başına atayan Motorola geleceğe yönelik olumlu adımlar atmaya çalışıyor. Ancak şirket henüz yapılanmasını tamamlayamadığı için satışları dibe doğru inmeyi sürdürüyor. Ancak önümüzdeki dönem için duyurduğu birbirinden yeni modeller Krave ZN3, Rapture VU30, AURA ve birbirinden değişik ROKR'lar tüketici talebinin sürekli olarak arttığı multimedya özellikli ve dokunmatik ekranlı Pazar segmentini adresliyor.

LG ELECTRONICS - Bu çeyrekte beşinciliğe düşen LG özellikle gelişmekte olan kritik pazarlarda kan kaybetti. Avrupa'da da ekonomik kriz yüzünden satışları pek iyi gitmedi. Buna rağmen şirketin mesajlaşma, dokunmatik ekran ve müzik telefonları satışları cirosunu önemli katkı sağladı. Şirketin Secret ve Viewty modellerinin yanı sıra yeni sunduğu Decoy ve Dare modellerindeki satışları ileriye yönelik umut veriyor.

cnetturkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber