Sigara bıraktırma ilacı için uyarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2008 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sigarayı bırakma tedavisinde kullanılan ve Türkiye'de de piyasaya sunulan "vareniklin' etken maddeli bir ilacın, bazı yan etkilerinin ortaya çıktığı, ciddi davranış değişikliğine yol açabildiği, araç ve makine kullanım yeteneğini bozabileceği bildirildi.

İlacın ruhsatını elinde bulunduran şirket tarafından yapılan açıklamada, "vareniklin" etkin maddeli Champix adlı ilacın, 24.6.2008 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığı ve daha sonra piyasaya sunulduğu, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Kanada ve Avrupa İlaç Ajansı'na ulaşan pazarlama sonrası bildirimlerde, bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığı belirtildi.

İlacı kullanan hastalarda davranış değişiklikleri, ajitasyon, depresif duygudurum, intihar düşüncesi, intihar eylemi gibi ciddi noropsikiyatrik semptomlar meydana geldiği, doktorların, ilaca başlamadan önce hastalarına hergangi bir psikiyatrik hastalık öykülerinin olup olmadığını sormaları gerektiği vurgulandı.

Yazılı açıklamada, ilacın hastaların, araç ve makine kullanım yeteneğini bozabileceği de belirtilerek, ABD'nin Ulusal Havacılık Bürosu'nun ilacın pilot ve hava trafik kontrolleri arasında kullanımını yasakladığı kaydedildi.

Firma açıklamasında, yetişkinlerde sigara bırakmaya yönelik önemli bir tedavi seçeneği sunan ve sigara bıraktırmak için özel olarak geliştirilen ve ilk defa Ağustos 2006'da ABD'de tıbbın hizmetine sunulan ilacın, halen dünyada resmi tıp otoritelerince sigarayı bıraktırma tedavisinde en etkin yöntemlerden biri olarak kabul edilmekte ve kullanılmakta olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber