Savcı Öz'ün yetkileri kısılacak

Haber Giriş : 19 Ocak 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon soruşturmasına yeni savcıların atanması gündemde. SABAH'ın aldığı bilgiye göre, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün yetkilerini kısıtlamaya yönelik iki aşamalı plan söz konusu. Ankara kulislerini hareketlendiren iddiaya göre, Zekeriya Öz'le ilgili bu karar 10'uncu dalga operasyonu ile birlikte alındı. Geçen hafta Ankara'yı ziyaret eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in temaslarında bu konuda gündeme geldi. Ancak nihai adım bu hafta yapılacak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) atılacak. Gözler şimdi HSYK'nın yarın yapacağı toplantıya çevrildi. İki aşamada gerçekleştirilecek operasyon iddiasına göre, önce "İş yoğunluğu ve davanın kapsamı" gerekçe gösterilerek Ergenekon soruşturmasına iki savcı daha atanacak. Savcılardan biri Zekeriya Öz'den daha kıdemli olacak. İkinci aşamada ise Öz'ün kısıtlanacak yetkileri yeni savcılardan birine verilecek. HSYK, son kararlarda savcı Öz'ün birinci sınıfa terfi etmesini bir başka bahara ertelemişti.

SABAH

40 savcılı sulandırma

367 krizinin mimarı Kanadoğlu, şimdi de Ergenekon Savcısı Öz'ü devre dışı bırakmak için formülü buldu. YARSAV ve Barolar Birliği formülü gündemde tutmak için çabalıyor, hukukçular ise karşı.

ERGENEKON terör örgütü soruşturmasını yürüten 5 kişilik savcı ekibinin lideri İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü devre dışı bırakmak için güdeme getirilen senaryonun mimarının da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 367 krizinin mimarı olan Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu olduğu ortaya çıktı. Ergenekon şüphelisi olarak evinde arama yapılan Kanadoğlu, Ergenekon soruşturması için HSYK'nın 40 savcıyı görevlendirmesi gerektiği tezini savundu. Kanadoğlu'na YARSAV ve Baralor Birliği destek verdi.

SAVCILARA ?YETENEKSİZ' İMASI

KANADOĞLU evindeki aramanın ardından Star TV Ana Haber bültenine katılarak, Ergenekon davasını yürüten savcıların sayısının az olduğunu, bu sayının HSYK'dan destek alınarak 40 savcıya yükseltilmesi gerektiğini savundu. Kanadoğlu ?Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun hiç zaman kaybetmeden bu soruşturmayı yürütmekte olan Savcılar Kurulu'na yetenek, bilgi itibariyle bu soruşturmayı canlandıracak tekrar hayata geçirecek çok değerli ama miktar olarak fazla kişilerin görevlendirilmesi lazım' dedi.

KANADOĞLU-YARSAV ORTAKLIĞI

ERGENEKON savcılarını yetersiz bulan Kanadoğlu iddialarını ?Bunu tutacaksınız, 3 kişi mi 4 kişi mi, bunu 40 kişi yapabilirsiniz. Çünkü bu işi artık savsaklamaya, bunu bir tarafa bırakmaya tahammülü yok' dedi. Kanadoğlu'nun çıkışına bir gün sonra bağırarak basın toplantısı düzenleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı olan YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ?HSYK Ergenekon soruşturmasını tecrübe ve sayı anlamında yeterli savcının yürütmesi için harekete geçmelidir' dedi.

GÖREVDEN ALMA BAHANESİ GİBİ

KANADOĞLU'NUN mimarlığını yaptığı ?HSYK devreye girsin' önerisi hukukçularca ?soruşturmasının yönlendirilmesi ve Ergenekon hakim ve savcıların devredışı bırakılması girişimi olarak nitelendirildi. Prof. Dr. Mustafa Şentop ?Şuan bu soruşturmayı yürüten savcıları herhangi bir bahaneyle görevden alınmaması gerekiyor. Talep anladığım kadarıyla bu mahiyette. Burada başka bir amaç da 40 kadar savcıyla birlikte birde onları yönetecek bir başsavcı yardımcısı atanması. Bu da dolaylı yönden üstü örtülü bir şekilde soruşturmaya hakim olan savcıların devredışı bırakılmasına yönelik bir niyet gibi gözüküyor' dedi. ANKARA-İSTANBUL star

UYANIK OLUNMALI

Prof. Dr. Hüseyin Hatemi de ?Kanadoğlu'nun bu önerisinin niyeti çok başlılık doğurarak işi yokuşa sürüp çelişkili kararlar çıkartılmasına neden olmaksa bu yanlıştır. Malesef dava sürecine müdahaleler başladı. Eğer sabih Kanadoğlu'nun bu beyanı çok başlılık doğurup aynı yetkide çeşitli savcıların işe bir yönünden el koyarak, birisinin yaptığını ötekinin bozması şeklinde olacaksa olmasın daha iyi' dedi. Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar da ?Abartılı sayıda savcı istemek soruşturmayı sulandırmak anlamına gelir. Sulandırmaya yönelik taleplere karşı uyanık olunmalı' dedi.

30-40 savcı ile herşey karışır

EMEKLİ DGM Savcısı Mete Göktürk ?Savcı sayısı az ise zaten Başsavcı'nın bunu değerlendirmesi gerekir ve ona göre takviye yapması gerekir. Böylesi karmaşık soruşturmalarda birkaç kişilik bir takviye olabilir ama 20 kişi 30 kişi ile soruşturma yapılmaz. Öyle 30 kişi 40 kişi olduğu zaman çok dağılır. Kanadoğlu ile aynı kanaatte değilim' dedi. Emekli savcı Ömer Köse ise ?Amaç adaletin tecellisiyse soruşturmaya takviye olabilir. Zaten soruşturmayı yürüten savcıya takviye yapıldı' dedi.

Görevden alınsın

ZEKERİYA Öz'ün Ergenekon soruşturmasından alınmasıyla ilgili en açık konuşmayı Baralor Birliği Başkanı Özdemir Özok yaptı. Özok, Savcı Öz'ü tanımadıklarını belirterek, kendi tanıdıkları bir savcının atanmasını talep etti.

STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber