'Maaşınızı Kontrol Edin!' haberimiz soru önergesi oldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 03:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

?Maaşınızı Kontrol Edin!? Haberimiz Meclis gündeminde

?Maaşınızı Kontrol Edin!? Haberimizde; maaş ödemeleri uygulamalarını dile getirmiştik. Haberimiz; Osmaniye Milletvekili Hakan COŞKUN tarafından, Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK'e sorulmuştur.

Yazılı olarak verilen soru önergesinde;

657 sayılı Kanunun, ?Aylığın Ödeme Zamanı ve Esasları? başlıkları 164'üncü maddesinin son fıkrasında; personelin özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi konularında gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu belirtilmiştir. 20 Şubat 2004 tarih ve 25379 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ?Aylık ve Ücret Ödemeleri? konulu Tebliğ ile bu husus düzenlenmiş ve istisnalar dışında, maaş mutemetliğinin kamu görevi olmaktan çıkarıldığı açıklanmıştır.

20 Şubat 2004 tarih ve 25379 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ?Aylık ve Ücret Ödemeleri? konulu tebliğe göre Personelin maaşı Tahakkuk Daireleri tarafından hesaplanarak saymanlıklarca onaylandıktan sonra ilgili banka şubesine aktarılmaktadır.

?Aylık ve Ücret Ödemeleri? konulu Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 6 Sıra Nolu Genel Tebliği'nin

?B- TAHAKKUK DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER ? başlıklı; 4- Aylıkları banka vasıtasıyla ödenecek personel için, banka şubesinin ve düzenleyen dairenin adı, aylığın ait olduğu ay, alacaklıların ad ve soyadı ile banka hesap numarası ve ele geçecek net aylık tutarlarını gösteren beş nüsha liste düzenlenecek ve tahakkuk memuru tarafından onaylanacaktır. Listelerin dört nüshası verile emri ekinde saymanlığa gönderilecek, bir nüshası da bordrolarla birlikte tahakkuk dairelerinde saklanacaktır. Listelerin saymanlıkça da tasdik edilecek bir nüshası ise tahakkuk dairelerince saymanlıklardan alınarak, personelin cari hesaplarına aybaşı itibarıyla kayıt yapılmak üzere, ilgili banka şubesine aybaşından en az 4 (dört) iş günü önce teslim edilecektir. Listelere ödemenin yapılacağı tarih ayrıca not edilecektir.? Hükümleri ve

?C- SAYMANLIKLARCA YAPILACAK İŞLEMLER? başlıklı; ?1- Aylıkları banka aracılığı ile ödenecek personelle ilgili verile emirlerine öncelik verilmek suretiyle gerekli incelemeler tamamlanacak ve verile emri eki bordrolarla listeler karşılaştırılarak mutabakatı onaylandıktan sonra, iki nüshası aybaşından 4 (dört) iş günü önce düzenlenecek ?Gönderme Emri? ile birlikte ?Gönderme Emri Teslim Tutanağı? ekinde saymanlığın cari hesabının bulunduğu banka şubesine teslim edilecek, bir nüshası verile emrinin Sayıştaya gönderilecek nüshası ekinde kalacaktır. Listenin bir nüshası ise, personelin hesaplarının bulunduğu banka şubelerine verilmek üzere, tahakkuk dairesinin bir görevlisi tarafından aybaşından 4 (dört) iş günü önce saymanlıktan teslim alınacaktır.? Hükümleri ile

?III- ÖZEL KESİNTİLER? başlıklı; ?İdareler, ilgili mevzuatında öngörülmediği veya Bakanlığımızca özel bir düzenleme yapılmadığı sürece, personel aylık ve ücretlerinin ödenmesine ilişkin olarak düzenlenen bordrolarda personelin tabldot ücreti, kömür paraları, yardımlaşma sandığı kesenekleri, vakıf aidatı, kira (lojman kirası hariç) gibi özel borç ve kesintilerine kesinlikle yer vermeyeceklerdir. Ancak, bu kesintilerin personelin talebi halinde, banka hesaplarına aktarılan tutardan bankaca yapılabilmesi, tahakkuk dairesi ve banka şubesi tarafından, protokol yapılması sırasında kararlaştırılabilecektir.? Hükümlerine göre; Personelin maaşı Tahakkuk Daireleri (kendi kurum mutemetleri) tarafından hesaplanarak saymanlıklarca onaylandıktan sonra ilgili banka şubesine teslim edilecektir.

Fakat Mutemetlik veya başka kesintilerin yapılması için Tahakkuk Daireleri tarafından hesaplanan saymanlıklarca onaylanan personel maaşları ilgili banka şubesine teslim edilmeden önce Yeniden liste hazırlandığı, banka şubesine yasal olmayan bu listelerin teslim edildiği ve personelden kesintiler yapıldığı kamuoyuna yansımaktadır.

Kesinti yapılamayacağına dair;

1-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel 469. 480. 490 ve 491 seri nolu genel tebliğleri,

2-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 6 Sıra Nolu Genel Tebliği

3-Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 22/07/1993 tarihli ve 18995 sayılı yazısı,

4-Milli Eğitim Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının 23/09/1998 tarih ve 13900 sayılı yazısı

5-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 05/01/1999 tarih ve 326 sayılı yazısı

6-Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 27/09/2004 tarihli ve 73896 sayılı yazısı,

7-Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 19/06/2006 tarihli ve 49920 sayılı yazısı,

Bulunmaktadır. Bu genelge, tebliğ ve resmi yazılara rağmen kesintiler yapılmaktadır. Mevzuatın özel kesintiler bölümü incelendiğinde hiçbir kesintinin yer alamayacağı kesin bir dille belirtilmiştir. Yapılan bu kesintiler; ?Aylık ve Ücret Ödemeleri? konulu Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 6 Sıra Nolu Genel Tebliği'nin;

?D- BANKA ŞUBELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER

?5- İcra kararları doğrultusunda memur ve diğer ücretlilerin aylık ve ücretleri üzerine konulan haciz uygulamalarında, tahakkuk dairelerince bordrolarda kanuni oranlarda gösterilen kesintiler saymanlıklarca yapılarak ilgili icra dairelerine ödendiğinden; icra dairelerince, aynı kişilerin bankalardaki mevduat hesapları için istenecek haciz veya tedbir uygulamasına ilişkin taleplerin karşılanmasında, bu hesaplara aktarılacak aylık veya ücret dışındaki mevduatın dikkate alınması gerekmektedir.? Hükümlerince icra yani haciz kararı olsa bile bankada personelin aylık veya ücretinden kesinti yapılamamaktadır.

Yapılan kesinti sonucu elde edilen menfaat; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin 2 nci fıkrasındaki ?Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz??hükümlerine aykırıdır.

Buna göre;

1-Türkiye'nin genelinde, örneğin Osmaniye ilinde Mutemetlik veya başka kesintilerin yapılması için maaş ödeme listelerinin Bankaya teslim edilmeden önce değiştirildiği görülmektedir. Bu kadar genelge ve resmi yazı bulunmasına rağmen sorumlular kesinti yapma yetkisini kimlerden almaktadırlar? Hangi yetkililer bu işleme göz yummaktadırlar?

2-Sorumluların, yaptıkları Mutemetlik ve diğer kesintileri rahat yapılabilmesi için okullarda resmi yazı çıkarıp imza altına aldıkları doğrumudur? Örneğin Osmaniye ilinde bu şekilde imza vererek mutemetlik kesintisi yapılan kaç okul bulunmaktadır. İmza karşılığında olsa dahi mutemetlik parasını vermeyi kabul etmek, yukarıda sıraladığım mevzuat hükümlerine aykırı değil midir? Aykırı ise okul yetkililerinin imza altına alarak yaptıkları bu işlem, işyerinde psikolojik şiddet kavramına girmekte midir? Siz okulda personel olsanız bu evrakı imzalar mısınız?

3- Sorumluların, yaptıkları Mutemetlik ve diğer kesintileri rahat yapılabilmesi için okullarda öğretmenler kurulu kararı aldırdıkları doğrumudur? Örneğin Osmaniye ilinde bu şekilde öğretmenler kurulu kararı alarak mutemetlik kesintisi yapılan kaç okul bulunmaktadır. Öğretmenler kurulu kararı olsa dahi mutemetlik parasını vermeyi kabul etmek, yukarıda sıraladığım mevzuat hükümlerine aykırı değil midir? Aykırı ise okul yetkililerinin yaptıkları bu işlem, işyerinde psikolojik şiddet kavramına girmekte midir? Siz okulda personel olsanız bu öğretmenler kurulu kararına katılır mıydınız?

4-Örneğin Osmaniye ilinde, Yapılan soruşturmaların mutemetlik kesintilerinin imza karşılığı ve öğretmenler kurulu kararı ile yapıldığı gerekçesiyle kapatıldığı doğrumudur? Kaç soruşturma açılmıştır? Açılan soruşturmaların kaçında bu şekilde karar verilmiştir?

5-Osmaniye muhasebe müdürlüğüne maaş ve diğer bilgilerin girilmesi için, emekli olmuş devlet memurluğu ile ilişkisi kalmamış ama mutemetlik işlemleri yapan kaç kişi girip çıkmaktadır. Bu kişiler nasıl oluyor da devletin binasında, devletin bilgisayarında, özel şifre ile bilgi girebilmektedirler? Bu şekilde kaç kişi bulunmaktadır?

6-Bu kesintilerin yapılmasını engellemek için yeni bir genelge çıkarmayı düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız; Bu genelgede gönüllülük üzerine olsa dahi mutemetlik kesintisi yapılamayacağı hükümleri, öğretmenler kurulunda karar alınarak mutemetlik ve başka bir adla kesinti yapılamayacağı hükümleri ile personelin alacağı maaş ve diğer ücretlerin tamamının yasa harici dışında hiçbir kesinti yapılmadan banka hesabına aktarılacağı hükümlerine yer verebilir misiniz? Ayrıca Okul ve kurumların Bankalara saymanlıkların onaylamadığı listeleri göndermesini, Bankaların onaysız belgeleri ?sorumlu okullardır, okullar sisteme giriyorlar? şeklindeki savunmalarını ortadan kaldıracak bir düzenlemeye gidecek misiniz?

7-Örnek verdiğim konular hakkında bakanlık merkez teşkilatı tarafından yürütülecek bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Sorularının cevapları istenmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber