Türkiye sağlık yatırımlarında Avrupa'yı geçiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2009 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin sağlık yatırımlarına sosyal devlet olan birçok Avrupa ülkesinden daha fazla pay ayırdığını söyledi.

Bakan Tüzmen, sağlık alanındaki yatırımların, toplam yatırımlar içerisinde yaklaşık yüzde 72'lik bir bölüme sahip olduğunu kaydetti.

Hayırsever iş adamı Mahmut Arslan tarafından yaptırılan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi'nin ek bina ameliyathanesinin açılışında düzenlenen törende konuşan Tüzmen, 14 Mart Tıp Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle, binanın ayrı bir önem taşıdığını söyledi.

Tüzmen, iş adamı Arslan'ın çok sayıda hayır işine imza attığını belirterek, bu konuda kendisine minnettar olduklarını vurguladı.

Mersin Üniversitesi bünyesinde yapılan ve inşaatı yüzde 65 oranında tamamlanan hastanenin en kısa sürede tamamlanmasını için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirten Tüzmen, "Son dönemlerde yaptığımız çalışmalar neticesinde, hükümet içerisinde sağlık harcamaları olarak ayrılan pay yaklaşık yüzde 17. Bu pay, bütçemizde çok büyük bir rakama tekabül ediyor. Öyle ki bu, sosyal devlet anlayışıyla yürütülen Belçika ve Kanada'nın ayırdığı paydan dahi daha fazla. Türkiye son dönemlerde sağlık alanındaki yatırımlara da çok büyük bir pay ayırdı. Bu kapsamda, sağlık alanındaki yatırımlarımız, toplam yatırımlar içerisinde yaklaşık yüzde 72'lik bir bölüme sahip. Bu oran ABD'de yüzde 43, Yunanistan'da yüzde 46. Elimizden geldiği kadar bu alanlara ağırlık veriyoruz." dedi.

Önümüzdeki günlerde Mersin-Trieste Ro-Ro seferleri ve Mersin-İskenderiye feribot seferlerinin başlayacağını hatırlatan Tüzmen, bu çalışmalarla Mersin'de, kaybedilen ve ıskalanan seneleri geri yakalamaya çalıştıkların ifade etti.

Sağlık hizmetlerinin de son derece önemli bir şekilde gelişme gösterdiğini anlatan Tüzmen, "Çünkü burayı (Akdeniz'in incisi) haline getirirken, tüm sağlık hizmetlerinden sadece kendi milletimiz değil, komşu çevre ülkelerimizde yararlanacak. Yani bu sektör de, ayrı bir döviz kapısı olacak. Aslında biz dövizi, sadece yurt dışına yaptığımız ihracat olarak görmüyoruz. Sağlık da Türkiye için ayrı bir döviz kapısı olacak. Önümüzdeki dönemlerde göreceksiniz bunu" diye konuştu.

Vali Hüseyin Aksoy da, sağlığın önemine işaret ederek, bu konuda kent genelinde sağlık kalitesinin artırılması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

MEÜ'nün kurulmasının ardından çok kısa bir süre geçmesine rağmen önemli başarılara imza attığını ifade eden Aksoy, iş adamı tarafından yaptırılan ek hizmet binası nedeniyle kentte daha çok sayıda hastaya hizmet verilebileceğini, bu nedenle büyük bir sevinç yaşadıklarını kaydetti.

Arbel Gurup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan ise, bulunduğu noktaya gece gündüz demeden çalışarak geldiğini dile getirerek, "Bu nedenle orta ve düşük gelir seviyesindeki insanların ne gibi sıkıntılar yaşadığını çok iyi biliyorum. Geçmiş dönemlerde hastanelerde çok acı çektim. Bu nedenle buradaki insanların ne sıkıntılar ve ne gözyaşı döktüklerini çok iyi biliyorum. Bu kapsamda başka insanların da acı çekmesini, gözyaşı dökmesini engelleyebilmek adına, sağlık alanında yatırım yapmaya karar verdim. Bazı insanlar, (yaptırdı da ne oldu, nasıl olsa vergiden düşüyor) diyor. Ama benim öyle bir kaygım olmadı. Burada harcanan her kuruş, benim yanımda çalışan işçilerimin el emeğinin göz nurunun ve alın terlerinin ürünü. Biz dua almak için bunları yapıyoruz." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Tüzmen ve protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek binada incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber