Baykal, Obama'ya iki kitap hediye etti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Nisan 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Lideri Deniz Baykal Obama ile 5 dakikalık görüşmesini zabıt altına aldı. Baykal, ziyaretinde muhalefet liderlerine de zaman ayırıp görüştüğü için teşekkür etti. Bunun üzerine Obama, 'Muhalefeti iyi bilirim. Yıllarca ben de muhalefette kaldım. Muhalefet çok önemlidir. Muhalefetsiz bir demokrasi olmaz' tespitini paylaştı.

Baykal kısa zamana karşın demokrasi ve modernite ilişkisi açısından önemli mesajlar içeren bir tahlil yaptı. Baykal konuşmasında şunları söyledi: 'Modern Türkiye bize göre aynı zamanda 20. Yüzyılın en önemli projesidir. Bunun altında modernleşme ve demokrasi vardır. Modernleşme ve demokrasi birbiriyle çatışan değil, birbirini besleyen, birbirini destekleyen şekilde işlemelidir. İşleyişi böyle tutmalı ve böyle sürmesini güvenceye almalıyız. Birinci temel olarak laiklik yer alır. Bu bizim için çok ciddi bir konudur. Laiklik aynı zamanda modernizm ve demokrasinin de temel güvencelerinin başında gelir. İkinci konu yargı bağımsızlığıdır. Hem laikliğin hem de modernliğin güvencesidir ve politize edilmesine göz yummamak lazımdır. Bu yol açılmamalıdır. Üçüncü temel basın özgürlüğüdür. '

Baykal Obama'ya 'Prag konuşmanızda AB üyeliğimizi vurguladığınız için teşekkür ederim' deyince Obama'nın yüzünü buruşturarak 'Sarkozy?' dediği öğrenildi.

Baykal Obama'ya, Sait Faik Abasıyanık'ın 'Haritada Bir Nokta' isimli öykü kitabı ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Huzur' isimli romanının İngilizce çevirilerini hediye etti.

Sorunlar şiddetle çözülmez

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile ABD Başkanı Barack Obama'nın 6-7 dakikalık görüşmesine, Obama'nın 'PKK' göndermesi damgasını vurdu.

Obama ile Türk buluşmasında, Kürt sorununun nasıl çözülmesi gerektiği konuşuldu. Obama'nın, Kürt sorununun şiddetle ve silahla çözülemeyeceğine ilişkin değerlendirmesi üzerine DTP lideri Türk, şu yanıtı verdi: 'Biz de şiddete karşıyız. Sorunların demokratik ortam içerisinde çözülmesinden yanayız. Ancak şiddet tek taraflı değil, karşılıklı. Bölgede bugüne kadar 17 bin faili meçhul cinayet işlendi. Bu cinayete kurban gidenler sivillerdi.'

Görüşmede Obama'nın, daha önce Kürt liderlerle bir araya geldiğini, ancak bugüne kadar ilk defa Türkiye'den bir Kürt siyasetçiyle tanıştığını söylediğini aktaran Türk, ABD Başkanı'nın da bundan memnun olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber