'Yanlış' kararda tazminatı hakim ödeyecek

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 19:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis gündemine gelen tasarıya göre artık hakimler verdikleri "yanlış" kararlardan sorumlu olacaklar. Karar nedeniyle bir tazminat ödenirse, tazminat kararı veren hakimden tahsil edilecek.

- TBMM'nin gündeminde yeni bir yasa tasarısı var.

Yasa kabul edilirse, mahkemelerde edilen yeminin metni değişecek, hakimler tazminat ödeyecek, hukuka aykırı deliller olayın ispatında dikkate alınmayacak ve tanıklara yol parası verilecek.

İşte komisyonda kabul edilen tasarıda öne çıkanlar:

Hakim kararlarından dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Devlet tazminat ödemesi durumunda, ödediği tazminat tutarını sorumlu hakimden bir yıl içinde tahsil edecek.

Hakim üçüncü derece de dahil kan ve akrabalık bağı bulunan kişilerin davasına bakamayacak.

Yeni bir yargılama aşaması olarak ön inceleme getiriliyor. Ön inceleme, esasa girilmeden mahkemenin yapacağı ilk inceleme aşaması olacak.

Davada taraflar mahkeme huzurunda kısmen ya da tamamen uzlaşma yoluna gidebilecek.

Hukuka aykırı elde edilen deliller, mahkeme tarafından olayın ispatında dikkate alınmayacak.

Mahkemede yaptırılan yemin yeniden düzenleniyor. "Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" şeklindeki mevcut yemin yerine, "Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" diye yemin edilecek.

Tanığa, kaybettiği zamanla orantılı ücret verilecek. Yol giderleri ile konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak.

Bankalar, tüketiciler ile yapacakları her türlü sözleşmelerde yetkisiz bir mahkemeyi yetkili hale getiremeyecek, yani yetki sözleşmesi yapamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber