YÖK Başkan Vekili: Haftada 2 saat ders verilen bölümde 19 profesör var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili İzzet Özgenç, üniversitelerde kadro fazlalığından bahsederek haftada 2 saat ders verilen bir bölümde 19 profesörün olduğuna dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu'nda gerçekleştirilen Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. İzzet Özgenç, yüksek öğretim kurumlarında ihtiyaçtan fazla öğretim üyesi olduğunu belirterek bu gibi sıkıntıların düzeleceğini söyledi.

Özgenç, "Sadece tıp fakültelerinde değil, belirli yüksek öğretim kurumlarında ihtiyaçtan fazla veya genel olarak o anabilim dalında ihtiyaçtan fazla öğretim üyesi bulunduğundan hiç kuşkumuz yok. Bir üniversitenin bir fakültesinde bu fakültede bir bölüm, bu bölümde haftada 2 saat ders veriliyor. Haftada 2 saat ders verilen bu bölümdeki hoca sayısı 19. Hepsi de profesör. Ne yardımcı doçent var ne doçent var. Araştırma görevlisi sayısı oldukça sınırlı ve bu insanların orada bilimsel faaliyetlere ne derece katkıda bulunabileceğini hepimiz takdir edebiliriz." dedi.

Bu tür sorunların olduğu bir yerde çözüm arayışı içinde olduklarını söyleyen Özgenç, "Bazı alanlarda anabilim dallarında ihtiyaçtan fazla kadronun olduğu muhakkak. Ama burada doçent olmuş kadroda bulunan ve de 5 yıllık beklemesini doldurmuş, gerekli akademik faaliyeti yapmış ve profesörlüğe yükselmek için gerekli şartları sağlamış olan bir kişiyi düşünün bu kişiyi biz profesörlük kadrosuna yükselterek atayalım (O anabilim dalında ihtiyaçtan fazla öğretim elemanı bulunmasına rağmen) 'Hayır atamayalım' demenin çok gerçekçi olduğunu düşünmüyoruz. Kadro verelim ama kadroyu verirken ülke ihtiyaçlarının giderilmesine bir ölçüde katkıda bulunalım. Bir üniversitede kadro ihtiyacı varken diğer üniversitede kadro fazlalığı oluyor. O zaman bizi bu fazla ihtiyacı gidermek için bir yol izlememiz lazım." şeklinde konuştu.

EVLENEN SAĞLIKÇI YANDI

Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ise Türkiye'de 30 binin üzerinde diş hekimi 100 binin üzerinde de sağlık çalışanı olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarının sosyal sıkıntılarından birinin evlenmek olduğuna dikkat çeken Duran, "Doktora bakıyorsunuz. Önce lisans eğitimi tamamlıyorlar. Ardından mecburi askerlik (Tamam vatani görevi). Arkadan mecburi hizmet. O da tamam mecburi hizmet (o da vatani görev). Arkadan sağlık çalışanıyla evlendi. İşte şimdi yandı. Niye ? Çünkü ikinizi bir araya getirmek için aile birliğini tamamlayabilmemiz için bir hayli uğraşmamız lazım. Aslına bakarsanız savaş vermeniz lazım. Bu en büyük sosyal yaralarımızdan biri." diye konuştu.

Son günlerde rektörlerin tutuklandığını hatırlatan Duran, "Rektörlerimiz tutuklandı. Mahkeme kararıdır, doğrudur, yanlıştır. Bize düşmez. Ancak üzüntümüzü bildirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Lale Büyükgönenç ise programda Başkent Üniversitesi Senatosu'nun tutuklamalar karşısındaki oluşturulan duyuruyu okudu.

Programa YÖK Üyesi Prof. Dr. Enver Hasanoğlu'nun yanı sıra ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber