Hemşirelerin, en büyük kaygıları şiddet, en yoğun talepleri kreş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye hemşire başına düşen nüfus ortalamasında 53 Avrupa Ülkesi arasında son sırada yer alıyor.

ANKARA- Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Sağlık-Sen 12 Mayıs Hemşireler ve Ebeler Haftası'nda açıkladığı raporla hemşire ve ebelerin sorunlarını gündeme getirdi.

Yaklaşık 1100 hemşire ve ebeyle yüz yüze görüşerek hemşire ve ebelerin iş memnuniyetini, ev ve iş ortamında karşılaştıkları zorlukları ve beklentilerini ölçen bir anket çalışması gerçekleştiren Sağlık-Sen'in, hazırladığı değerlendirme raporunda, istihdam yetersizliği nedeniyle hemşire ve ebelerin ağır ve düzensiz çalışma koşulları altında çalıştıklarına işaret ediliyor. Türkiye'nin hemşire başına düşen nüfus açısından Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke içinde son sırada geldiğine dikkat çekilen raporda, hemşire yetersizliğini karşılamak için ebelere de hemşirelik yaptırıldığı belirtiliyor.

DÜZENSİZ NÖBETLER VE ŞİDDETE UĞRAMA KAYGISI MUTSUZ EDİYOR

Sağlık-Sen'in anket çalışmasına ilişkin değerlendirme raporuna göre, hemşire ve ebeleri mutsuz eden konular düzensiz nöbetler ve şiddete uğrama kaygısı olarak öne çıkıyor. Anket sonuçlarının analizine ilişkin raporda, hemşire ve ebelerin düzensiz nöbet ve uzun çalışma süreleri nedeniyle aile içi sorunlar yaşadığı, sosyal çevresiyle düzenli iletişim kuramadığı için mutsuz oldukları belirtiliyor. Ankete katılan hemşire ve ebelerin tamamının şiddete uğrama kaygısı yaşadıkları kaydedilen raporda, hemşire ve ebelerin en yoğun yaşadıkları sağlık sorununun stres olduğu vurgulanıyor.

HEMŞİRELERİN EN YOĞUN TALEBİ KREŞ

Sağlık-Sen'in kamuoyu araştırmasında kendilerini mutlu edecek ve iş motivasyonlarını yükseltecek en etkin hizmetin ne olacağı sorusuna ise hemşire ve ebelerin yüzde 59'u ?kreş hizmeti? şeklinde cevap verdi.

Sağlık-Sen'in Kamuoyu araştırmasında öne çıkan diğer sonuçlar ise şöyle:

?Hemşire ve ebelerin %70'i aile içi sorumluluk paylaşımının kadın ve erkek tarafından eşit şekilde paylaşılmadığından yakınmaktadır.

? Ankete katılanların tamamı çalışma nedenini geçim olarak açıklarken, %61'i kazançlarının giderlerini karşılamadığını belirtiyor.

? Ankete katılanların yüzde 60'ı gelir kaybı yaşamamak için yıllık izninin tamamını kullanmamaktadır. (Sağlık çalışanları izin dönemlerinde ek ödeme alamamaktadırlar)

? Ankete katılanların yüzde 22 si düzensiz nöbetlerden, yüzde 28'i yöneticilerin baskısından yakınmaktadır.

? Ankete katılanların %75'i işten yorgunluğunun ardından temizlik gibi ev işlerini çekilmez bulmakta, yüzde 70'i ev işlerinin eşler arasında paylaşılması gerektiğine inanmaktadır.

?HEMŞİRE İSTİHDAMI ARTIRILMALI, BRANŞLAŞMAYA ÖNEM VERİLMELİ?

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Türkiye'deki hemşire sayısının, Avrupa ülkelerinde 100 bin kişiye düşen hemşire ortalamasının en az 7 kat altında kaldığına dikkat çekerek sağlıklı çalışma koşulları ve hizmet kalitesinin artması için hemşire istihdamının artırılmasının şart olduğunu söyledi.

Kaçar Sağlık-Sen olarak tabip dışı personele yönelik döner sermaye adaletsizliğini ortadan kaldırılması, farklı özlük ve ekonomik haklar getiren istihdam şekillerine son verilmesi, lisans tamamlama hakkı gibi konularda ciddi ve kararlı mücadeleler verdiklerini ve bu çerçevede olumlu nitelikle önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek şöyle dedi:

?Sağlık-Sen'in döner sermaye adaletsizliğinin giderilmesi, normal çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesi, nöbet ücretlerinin artırılması için verdiği mücadele sonucu Tam Gün Yasa Tasarısı'nda düzenlemelere gidilmiştir. Hemşirelerimizin beklediği lisans tamamlama hakkı konusundaki girişimlerimiz de sonuç vermiş ve önümüzdeki öğretim döneminde program açılması kararlaştırılmıştır. Sağlık-Sen; önümüzdeki süreçte, yetkili sendika olarak başta vekil ebe ve hemşire uygulamasının ortadan kaldırılması, hemşirelikte branşlaşma konusunda gereken eğitim formasyonunun yeterli düzeyde sağlanması, özlük hakları, ekonomik ve sosyal haklarda sözleşmeli-kadrolu farkını ortadan kaldırırken, tüm personelin daha üst düzey haklarda eşitleneceği bir mevzuat yapısının oluşturulması için mücadelesini sürdürecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber