Bakan Akdağ, tam gün yasası için destek turuna çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2009 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Tam Gün Yasası için muhalefetten destek isteyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Genel intiba birlikte bu konunun büyük ölçüde çözülebileceği yönünde ama bazı detaylar üzerinde komisyonda çalışmamız gerekiyor. Meclis çalışmaları tamamlanmadan en azından işin komisyon tarafını bitirmek istiyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, Tam Gün Yasası'na destek istemek için muhalefet turuna çıktı. Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret eden Akdağ, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'la görüştü. Akdağ, görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen ve devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde hizmet veren doktorların bu hizmetleri sadece bu hastanelerde vermelerini öngören bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirten Akdağ, bu kanun tasarısı Meclis'te kabul edildikten sonra artık devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan doktorların ayrıca bir muayenehane açamayacaklarını ve özel bir kuruluşta çalışamayacaklarını vurguladı. Üniversite hastanelerinde şu anda geçerli olan özel hasta muayenesinin de kaldırılacağını belirten Akdağ, "Onların emeklerinin karşılığı döner sermayelerden ve devlet tarafından ek ödemeler olarak verilecek" diye konuştu.

Akdağ, bu tasarının halkın yararına olan sağlıkta dönüşüm programının yapısal dönüşümünün önemli bir halkasını teşkil eden bir düzenleme olduğunu ifade etti. Tasarının TBMM Sağlık Komisyonu'nda yarın görüşülmeye başlanacağını kaydeden Akdağ, bugün CHP, MHP ve DTP'nin grup başkanvekilleriyle konuyu görüştüğünü ve destek istediğini belirtti. Komisyon çalışmaları sırasında tasarı üzerinde biraz daha detaylı çalışılacağını ifade eden Bakan Akdağ, bu kadar halkın yararına bir yasa konusunda muhalefetin desteğini beklediklerini söyledi. Akdağ, "Mutlaka detaylar üzerinde tartışılabilecek konular vardır. Bu konuları komisyonda, belki bir alt komisyon olarak tartışabiliriz. Ama bir alt komisyon oluşturulacaksa da bu işin biraz hızlı yapılmasını istiyorum. Çünkü bu sene Meclis çalışmaları tamamlanmadan en azından işin komisyon tarafını bitirmek durumundayız. Vatandaşımızın, bir taraftan devletten hizmet alırken öbür taraftan muayenehaneye gitme zaruretinden veya üniversite hastanelerine gittiğinde 'paran varsa seni öne alalım' yaklaşımından nasıl sıkıntıda olduğunu biliyoruz. Zamanı geldi, altyapısı büyük ölçüde oluştu. Partilerimizden destek istiyorum" şeklinde konuştu.

"SİGARA YASASINDA OLDUĞU GİBİ BİRLİKTE ÇALIŞABİLECEK MİYİZ, GÖRECEĞİZ"

Akdağ, muhalefetin tasarıya bakışının sorulması üzerine genel intibanın, birlikte bu konunun büyük ölçüde çözülebileceği yönünde olduğunu bildirdi. Üzerinde çalıştıkları bir iki konu olduğunu kaydeden Akdağ, hekimlerin emeklilikleri ve sabit maaşlarıyla ilgili konular üzerinde çalıştıklarını anlattı. Muayenehanesi olan hekimlerin sosyal güvenlikle sözleşmeli olan yerlerde hastalarını ameliyat etmeleri yönünde bir talep bulunduğuna işaret eden Akdağ, "Bunun üzerinde çalışmak lazım. Bunun da vatandaşımızın zararına olmayacak biçimde formülize edilmesi mümkün müdür, bakıyoruz. Genel anlamda bana ifade edilen konular, tam gün yasasına temelde bir karşıtlık olmadığı şeklinde. Bunu komisyon çalışmaları sırasında göreceğiz. Birlikte çalışabilecek miyiz, sigara kanununda olduğu gibi kanunu birlikte yapabilecek miyiz? Ümit ediyorum yaparız" dedi.

Akdağ, tasarıya tepki gösteren bazı kesimlerin gazetelere ilan verdiğinin hatırlatılması üzerine ilanı kimin verdiğine bakmak gerektiğini söyledi. İlanı, cebinde parası olan insanların verebileceğini dile getiren Akdağ, "İlanı sistemin muayenehanecilikle devam etmesini arzu eden bazı meslektaşlarımız verdiler. Biz önce halkın sağlık hizmetine kolay erişme ihtiyacına bakarız. Biz 72 milyonu temsil eden temsil eden bir iktidarız. Bize oy versin vermesin, vatandaşımızın sağlık hizmetini kolay almasını

sağlamak durumundayız. O itirazları mutlaka değerlendiririz ama asıl olan halkın alacağı hizmettir" değerlendirmesini yaptı.

"MUAYENEHANESİ OLAN DOKTORLARA DÜŞÜNME MÜDDETİ VERMEK GEREK"

Akdağ, yasanın yürürlük tarihinin nasıl belirleneceğinin sorulması üzerine yürürlük tarihini, yasalaştıktan 6 ay sonra olarak düşündüklerini ifade etti. Muayenehanesi olan, part-time çalışan doktorlara bir düşünme ve kendi durumlarını gözden geçirme müddeti vermek gerektiğini söyleyen Akdağ, bunu üniversite hastaneleri için biraz daha uzun tutabileceklerini kaydetti. Akdağ, tasarının bu yasama dönemine yetiştirilip yetiştirilemeyeceği sorusu üzerine tam bir mutabakat sağlanması halinde bu dönemde de Meclis'ten çıkabileceğini ifade etti. Temelde bir 'biz bunu istemiyoruz' düşüncesi olmadığı için bu konuda ümitli olduğunu belirten Akdağ, "Şu anda öncelikle çıkarılacak kanunlar arasında yok ama en azından komisyon çalışmalarını bitirirsek Ekim'de hemen getirir yaparız. Tam bir mutabakat sağlanırsa o zaman 14 maddelik kanunu 1 saatin içinde de geçiririz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber