750 kişilik cezaevinde 2 bin mahkum

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DENİZLİ'de 750 kişi kapasiteli Kocabaş D Tipi Cezaevi'nde 2 bin tutuklu ve hükümlü kalıyor. 3 kişilik odalarda 8 kişinin kaldığı cezaevinde yönetim, çareyi yerlere yatak sermekte buldu.

Ağır cezalık suç işleyenlerin tutulması için yapılan ve 750 tutuklu kapasitesi olan Kocabaş D Tipi Kapalı Cezaevi, mal beyanı, trafik gibi küçük suçlardan ceza alanların da gönderilmesiyle iki bin kişiye ulaştı. Cezaevi yönetimi de ranzaların yetersiz kalması nedeniyle yer yatağı kullanmaya başladı.

Denizli Baro Başkanı Adil Demir, Kocabaş D Tipi Cezaevi'nin amacının dışında kullanıldığını öne sürerek, bu tip geniş güvenlik önlemlerinin alınmış olduğu cezaevlerinde her suçtan mahkumların bulundurulmasının yersiz olduğunu ifade etti. Demir, ?Güvenlik açısından son derece donanımlı olan ve sadece Diyarbakır ve Denizli'de bulunan D Tipi cezaevlerinde ağır suç işlemiş mahkumların yatması gerekiyor. Güvenlik sistemi en üst seviyede olan bu cezaevinde basit suçlardan dolayı yatan mahkumlar da var. Bunun sonucunda da 750 kişilik cezaevinde 2 bin kişi bulunuyor. Kapasite aşımında çözüm için 3 kişilik odalarda 8 kişi yatırılıyor. Bu da mahkumların insanlık haklarının ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu kişiler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracak durumdalar? dedi.

Her yıl yeni adli dönemin başlangıcında mutlaka bu konuya değindiklerini kaydeden Demir, ?Denizli'nin en kısa zamanda yeni bir tutukevine ihtiyacı var. Bunu her defasında dile getirmemize karşın bir sonuç alamadık. Denizli'de bir an önce hafif suçlardan dolayı ceza almış mahkumların yatabileceği bir tutukevi yapılmak zorunda. Bu konudaki tüm çabalarımıza rağmen konu planlamaya dahi alınmamıştır. Organize suçlar gibi ağır suçların infazların yapılması gereken D Tipi Cezaevi, yapılış amacına aykırı bir konuma sokulmuştur? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber