Akdenizli yaz sıcağında 'karsambaç'la serinliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Temmuz 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazın kavurucu sıcağında bunalan Akdenizlilerin imdadına 'karsambaç' yetişiyor. Yayla kültürünün hakim olduğu bölgede kışın Toroslar'ın zirvesinde toprak içinde saklanan karlar, yazın şehir merkezlerinde vatandaşları serinletiyor. Karın üzerine şurup, pekmez veya bal, vişne, portakal, çilek, gül şerbeti dökülerek hazırlanan karsambaç, tek kişilik kâselerde servis ediliyor.

Mersinliler karsambaç yemek için 25 kilometre uzaklıktaki bin 200 rakımlı Ayvagediği kasabasına gidiyor. Sezai Küçükçongar, kışın 3 bin olan nüfusu yazın 20 bine yaklaşan beldede üç yıldır karsambaççılık yapıyor. Kâsesi bir liradan satılan tatlı için yaylaya çıkan müşteriler adeta sırada bekliyor. Karı Toros Dağları'nda bu işi meslek edinmiş Yörüklerden aldığını belirten Küçükçongar, ağaç kesme motoruyla kesilen karı çuvallara koyup yaylaya getiriyor. Mersin'in yanı sıra Aydın, Adana ve Antalya'nın bazı ilçelerine de kar satıldığını söylüyor. Özellikle Batı Anadolu, İstanbul ve Ankara'dan gelen misafirlerin 'boğazım şişer' korkusuyla karsambaç yemediğini ifade eden Küçükçongar, "Bu tatlıyı yiyip de rahatsız olanını görmedim. Saf soğuk suyun kütle halini ballayarak insanların yemelerini sağlıyoruz." diye konuşuyor. Emekli olan Küçükçongar, 15 Eylül'e kadar her gün kar satıyor.

Mersinli Kemal Yücel de hafta sonları çocuklarıyla yaylaya karsambaç yemeye çıktıklarını söylüyor. Kışın da kar yediklerini, ancak yaz sıcağında kar yemenin zevkinin daha farklı olduğunu anlatıyor. Çocuklarında dondurma gibi karsambaç yeme alışkanlığının oluştuğunu aktarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber