Hipertansiyona karşı kepekli hububat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 18:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- ABD'de 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, tam taneli veya kepekli hububat ürünü tüketiminin erkeklerde hipertansiyonu yüzde 19 oranında azalttığının anlaşıldığı bildirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, Harvard Üniversitesine bağlı Harvard Kamu Sağlığı Okulu tarafından 30 binden fazla erkek üzerinde tam tane hububat ve kepeğin tüketimine ilişkin bir araştırma gerçekleştirildiğini söyledi.

Araştırmada, 40-75 yaş arasındaki erkeklerin 18 yıl izlendiğini ve bu zaman sürecinde 9 bin 227 hipertansiyon oluşum vakası belgelendiğini anlatan Prof. Dr. Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Araştırmacılar, tam tane hububatların en yüksek miktarlar ile en düşük tüketimini kıyasladı. Bunun sonucunda tam tane hububatların hipertansiyon oluşumunda yüzde 19 oranında bir azalma ile ilişkili olduğunu hesaplamışlardır. Kepekli ürün tüketiminin ise erkeklerde hipertansiyon oluşumunda yüzde 15 oranında azalma sağladığını gözlemişlerdir. Araştırmacılar, bu bulguların, gelecekteki diyet rehberleri ve hipertansiyonun önlenmesi yolunda önemli bir etkiye sahip olduklarını belirtmişlerdir."

Prof. Dr. Boyacıoğlu, hipertansiyonun, kalp-damar hastalıkları için başlıca risk faktörü olarak belirtildiğini vurgulayarak, Avrupa'daki ölümlerin hemen hemen yüzde 50'sinin nedeni olarak ifade edilen kalp-damar hastalıklarının AB ekonomisine yılda tahminen 169 milyar avroluk maliyeti olduğunun raporlarda yer aldığını bildirdi.

Prof. Dr. Boyacıoğlu, ABD'de geçen yıl yapılan bir araştırmada, günde en az bir porsiyon tam tane hububat ürünü tüketmenin erkeklerde kalp yetmezliği riskini yüzde 30 oranında azaltabildiğinin belirlendiğini de söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber