Üniversiteye giremeyene yurtdışında eğitim fırsatı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 09:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversite sınavında başarılı olamayan adaylar için tüm kapılar kapanmış değil. İmkanı ve yeteneği olan öğrenciler için İngiltere'den Yeni Zelanda'ya yurtdışı alternatifleri bulunuyor

EBRU BARAN İSTANBUL

ÖSS tercih formları teslim süresi dün sona erdi. Üniversite sınavında başarılı olamayanlar ya da kontenjanlarının yetersizliği ve sınav sisteminin içerdiği zorluklar nedeniyle bir bölüme yerleşemeyen öğrenciler için yurtdışı alternatifleri ortaya çıkıyor.

Maliyeti çok da az olmayan yurtdışı eğitimi tercihini yaparken dikkat edilmesi gereken hususların başında ülke, okul ve program geliyor. PLUS Education & Career yurtdışı danışmanlık şirketi direktörü Martı Büyüközden ?Ülke seçerken özellikle eğitim sistemlerinin yanı sıra, okul ve yaşam maliyetleri, sosyal hayat ve öğrenciye sunulan haklar da incelenmeli. Çalışma hakkı sunulması, maliyeti düşük fakat kalitesi yüksek bir eğitim standardının devlet tarafından sağlanması, yabancılara yaklaşımın olumlu olması vb gibi kriterler önemlidir? dedi. Biz de bu kriterler kapsamında İngilizce konuşulan ülkeler arasında en popüler yurtdışı eğitim duraklarını sizler için araştırdık.

İNGİLTERE

İngiltere'de üniversiteler, kolejler ve İngilizce dil okulları verdikleri eğitimin kalitesi ile ün kazanmış, saygınlık görmüştür. Eğitim kurumlarının verdikleri diploma ve sertifikalar tüm dünyada tanınmakta ve bu diploma ve sertifikalar iş dünyasında büyük geçerlik görmekte. İngiliz üniversiteleri diğer Avrupa üniversitelerine kıyasla göreceli olarak daha küçük ve bunun sonucunda öğrenci - öğretim elemanı ilişkisi daha gelişmiş bir seviyededir. 13 öğrenciye 1 öğretim elemanı düşmekte ve öğretim elemanı yaş ortalaması 41'dir.İngiltere'deki dil okullarından, mutlaka British Council onaylı olanlarına gitmeye dikkat edilmeli aksi takdirde İngiltere vizesi alınamıyor. İngiltere'deki üniversite eğitimi daha kısa sürelidir.

Üniversite eğitiminin 3 ve master eğitiminin 1 yıl sürmesi daha kısa sürede ve daha az para harcayarak eğitimin tamamlamasını sağlar. Bu da iş dünyasına daha çabuk girmeye olanak verir. İngiliz eğitim sistemi İngiltere'de 6 aydan fazla öğrenim gören öğrencilere ücretsiz sağlık hizmetini Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası çerçevesinde verir. İngiltere'de öğrenci olarak haftada 20 saat çalışma imkanı var. Böylece eğitim sürecinde öğrenciler kendi cep harçlığını kazanıp, giderlerinin bir kısmını da karşılama imkanı bulabilir.

KANADA

Kanada'daki okullar, eğitimde öncelikli sırada gelen ve en fazla talep edilen okullar arasında yer alır. Kanada eğitim sisteminde kişi başına ayrılan harcama diğer G-7 ülkelerinin ayırdığından daha fazla olduğu gibi, Kanada OECD ülkeleri içindeki ilk üçte yer almaktadır. Kanada üniversitelerinden alınan diplomaların dünya çapında tanınmasına bağlı olarak Kanadalı üniversitelerden mezun olan yabancı öğrenciler başarılı ve saygın bir kariyere sahip olurlar.

Kanada'da okumak için gereken ücretler oldukça ekonomiktir. Yabancı bir öğrenci için Fen Edebiyat programlarının bir öğretim yılı (8 ay) için maliyeti 7 bin 100 Kanada dolarıdır. Akademik yıl genellikle eylülden mayısa kadardır ve üniversite giriş için özel bir sınav yoktur. Her üniversite kendi kabul şartlarını kendi belirler ve her aday bireysel olarak değerlendirilerek okul tarafından kabul edilir. Kanada, hem İngilizce hem de Fransızca'nın resmi dil olarak kullanıldığı bir ülkedir.

Üniversitelerin birçoğu için; ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin bazı İngilizce sınavları almaları gerekir. TOEFL ve CAEL sınavları birçok üniversite tarafından kabul görürken, bazı okullar kendi özel sınavlarını veya IELTS sınavını kabul edebilirler.

Fransızca eğitim veren bir kuruma devam etmek istiyorsanız da; uluslar arası öğrencilerden istenen standart bir Fransızca sınavı yoktur. Fransız üniversiteleri sizin Fransızca seviyenize kendileri karar verirler. Ayrıca son birkaç yıldır Birleşmiş Milletler'in yaptığı araştırmalar Kanada'nın yaşamak için dünyadaki en iyi yer olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle orada okumak kadar yaşamak için de cazip seçenekler sunuyor.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda, binlerce öğrencinin öğrenim görmek ve ileride iş hayatında aldığı eğitimi uygulayarak yenilikler keşfetmek için tercih ettiği yeni bir adres var. Yeni Zelanda üniversiteleri, dünyanın en iyi üniversiteleriyle yarışmakta.

Bu küçük ülkede öğrenciler alanlarında uzman eğitmenlerle bire bir eğitimden sonuna kadar faydalanabilmekteler. Yeni Zelanda'da akademik yıl, dünyadaki pek çok ülkeden farklı olarak şubat ayı sonlarında ya da mart ayında başlamakta, kasım ayında sona ermektedir. Bir akademik yıl iki sömestre sürmekte, şubat ayında başlayan birinci sömestre temmuz ayında bitmekte ve ağustos ayında başlayan ikinci sömestre de kasım ayında son bulmaktadır.

Yıl sonu tatili ise kasım ayı ile şubat ayı arasında yapılmaktadır.

Her üniversitenin popüler olduğu bir veya birden çok alan bulunmaktadır. Buna göre bir sınıflandırma yapacak olursak; University Of Auckland, mimari, planlama, mühendislik, güzel sanatlar University Of Otago, sağlık ve tıp bilimleri, eczacılık, kimya, fizyoterapi, diş hekimliği Lincoln University, tarım ve ziraat bilimleri gibi alanlarında ön plana çıkmaktadır.

AVUSTRALYA

Birleşmiş Milletler'in 2003 ve 2004 yıllarına ait eğitim yayınlarında Avustralya eğitim sistemine sahip ilk 5 ülke arasında bulunuyor. Birleşmiş Milletlerin kriterleri arasında hem eğitimciler hem de öğrencilerin akademik başarıları, mutluluk ve sahip oldukları fiziksel imkanlar değerlendiriliyor. Dünya öğrencilerinin gördüğü bütün bu özel avantajlara Türk öğrenciler de Avustralya konusunda uzman eğitim danışmanları sayesinde ulaşabiliyorlar.

Her geçen yıl Avustralya'ya giden öğrenci sayısında artış gözleniyor ve onların iyi intibaları diğerlerini de cesaretlendiriyor. Bu ekstra avantajların ana sebepleri ise ülke karakteristikleri. Avusturalya'nın yabancı öğrencilere sunduğu imkan ve haklarla dünyadaki en iyi alternatif ülkeler arasında sayılıyor.

Haftalık 210 saat ve mutlaka kullanılabilen çalışma izni, tam sağlık sigortası, yoğun danışmanlık desteği ile yabancı öğrencilerin en uygun ve mutlu koşullarda eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor. Work and Travel, stajyerlik gibi çalışma ve eğitimi bir arada sunan özel programlara katılma imkanları sunuyor.

Karar vermeden iyi araştırın

Yurtdışında eğitim almaya karar verdiyseniz, bu kararın ardından neler yapılması gerektiğini PLUS Education&Career yurtdışı danışmanlık şirketi direktörü Martı Büyüközden şöyle anlatıyor: ?Okulların ülke temsilcilerinden okulları, programları tanıma, başvurularının gerçekleştirilmesi ve takip edilmesi, öğrenciye eğitime başlamadan önce kalacak yer gibi olanaklardan ve sürekli olarak devam eden ücretsiz danışmanlık hizmetinden faydalanmalarını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Hem en doğru bilgiye ulaşacak hem de okulların öğrencilere sunduğu bu ücretsiz hizmetten faydalanmış olacaklar. Bu anlamda bilgi sahibi olmak için okulların web sitelerinden ülke temsilcileri öğrenilebilir.?

Okuldan süresiz uzaklaştırılan öğrenciye dönüş yolu açılıyor

Başörtü tartışması nedeniyle Adıyaman Üniversitesi'nden atılan ve YÖK kanununa göre başka bir üniversiteye girmesi mümkün olmayan Halil Osman Tutuş'un (20) Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava, lehine sonuçlandı.

MAHKEME İTİRAZI KABUL ETTİ

YÖK kanunun 54'üncü maddesinde yer alan ?Yükseköğretim kurumundan çıkarma kararı bütün yükseköğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu, emniyet makamları ve ilgili askerlik şubelerine bildirilir. Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası verilen öğrenciler, bir daha her hangi başka bir yükseköğretim kurumuna alınamazlar? hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu itirazını kabul eden idari mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nden ilgili maddenin iptalini istedi. 2007 yılında Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı 1. sınıf öğrencisiyken, başörtü konusu yüzünden karıştığı kavga nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilen Tutuş, alınan karar kapsamında üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırıldı.

EĞİTİM HAKKI ORTADAN KALKTI

Tutuş, bir sonraki yıl ÖSS'ye katılarak, bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilebilecek puana ulaştı ve ardından tercihlerini yapıp bunu ÖSYM'ye gönderdi. Kendisine gönderilen yazıda Tutuş'un üniversiteden süresiz olarak uzaklaştırıldığı için herhangi bir yüksek öğretim kurumuna alınamayacağı ifade edildi. Tutuş, 2008 yılında açtığı davayla birlikte 2008-ÖSS tercihlerinin geçersiz sayıldığına dair idari işlemin yürütmesinin durdurulmasını istedi. Söz konusu davanın, bu alanda Türkiye'de bugüne kadar açılan ilk dava olduğunu ileri süren Avukat Mehmet Sinan Cebe, yapılan işlemin her ne kadar da kanuna uygun olsa dahi bir üst hukuk kuralı olan Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. ? EBRU BARAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber