Türkiye, Suriye ile doğalgaz ve elektrik anlaşması imzaladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2009 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, komşusu Suriye ile bu ülkeye Arap doğalgazı ile elektrik satılması konusunda anlaşma imzaladı. Resmi temaslarda bulunmak üzere bu sabah Şam'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burada Suriye Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Sufian Allao ve Elektirik Bakanı Kayani ile ayrı ayrı iki anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar çerçevesinde Türkiye, Suriye'ye yılda 1 milyar metreküp doğalgaz ve 250 megavat elektrik satacak.

Bakan Taner Yıldız, Şam'daki temasları çerçevesinde ilk olarak Suriye Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Sufian Allao ile bir araya gelerek "Arap Doğalgaz Boru Hattının Türkiye Ayağı Anlaşmasını" imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye, Suriye'ye 5 yıl süreyle yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz satacak. Ayrıca anlaşma ile Arap doğalgaz boru hattının Suriye tarafındaki 64 kilometre ile Türkiye tarafındaki 94 kilometrenin 15-18 ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Bu hattın tamamlanmasıyla Türkiye, Suriye'ye yılda 1 milyar metreküp doğalgaz satacak. Anlaşmanın bir diğer maddesine göre Türkiye ayrıca Suriye ile birlikte ortaklaşa Suriye'de doğalgaz ve petrol arayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra da Suriye Elektrik Bakanı Kayani ile bir araya geldi ve elektrik satımı konusunda daha önce uzlaşılan anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye, Suriye'ye yıllık 250 megavatlık elektrik satacak. Ayrıca anlaşma gereği Suriye'nin ihtiyacı olması halinde bu rakam 350 megavata kadar çıkarılabilecek. Daha önce üzerinde uzlaşılan anlaşma gereği, Suriye ve Türkiye arasındaki 400 megavat kapasiteli hattan 7 Ağustos'tan beri Suriye'ye 250 vatlık elektrik gönderimine başlanmıştı. Bakan Yıldız'ın imzasıyla, bu anlaşma resmen yürürlülüğe koyulmuş oldu.

Bakan Taner Yıldız, iki Suriyeli bakanla görüşmesinin ardından Irak Su Kaynakları Bakanı Abdullatif Raşid ve Suriye Sulama Bakanı El Bounni ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ağırlıklı olarak Fırat nehrinin suyunun kullanımı meselesi konuşuldu. Suriye ve Iraklı bakanlar, kuraklıktan dolayı zor durumda olduklarını belirterek Yıldız'dan Fırat'tan salıverilen suyun artırılmasını talep ettiler.

Bakan Taner Yıldız ise gönderilen suyun miktarının uluslararası anlaşmalar çevresinde olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, bu rakamlardan ziyade üçlü çalışma grubu ile bu suyun daha iyi paylaşımının nasıl yapılacağı konusunda çalışmanın önemini vurguladı. Enerji Bakanı Yıldız, sorunun suyun miktarıyla değil suyun daha verimli kullanılması ile ilgili olduğunu ifade ederek, aynı sıkıntıyı Türkiye'nin de yaşadığını dile getirdi. Bu konuda her üç ülkenin bir araya gelerek su miktarının paylaşımı konusunda çalışması gerektiğini ifade eden Yıldız, bu konuda her türlü teklife de açık olduklarının altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber