Memur buçuk zamdan geçti, toplu sözleşme eylemi yapacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Eylül 2009 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ebru Sungur

Yüzde 2.5+2.5'lik zammı kabul etmeyen memurlar eyleme geçiyor. Eylemlerde zam değil toplu sözleşme talebi dile getirilecek

Hükümetle toplu görüşme masasında uzlaşamayan memur sendikaları eylem hazırlıklarını hızlandırdı. Kanuna göre toplu sözleşme ve grev hakkı bulunmayan memurlar, işverenleri konumundaki hükümetle ücret zammı dahil her türlü pazarlığı toplu görüşme sürecinde yapıyor. Toplu görüşme masasında anlaşma olmazsa devreye uzlaşma kurulu giriyor. Ancak her durumda son sözü Bakanlar Kurulu söylüyor.

Söz konusu süreç, geçtiğimiz günlerde de bu şekilde işledi. Üç ayrı konfederasyonun çeşitli taleplerine karşılık hükümet masaya yüzde 2.5+2.5'lik zam teklifiyle geldi. Memurların kabul etmediği bu oranın uzlaştırma kurulu yüzde 4+4'e yükseltilmesini önerdi. Ancak hükümet yüzde 2.5+2.5'te ısrar edince üç konfederasyon da ?Eylemlere başlıyoruz? açıklaması yaptı.

Eşzamanlı hareket önerisi

Bu çerçevedeki eylemlerine bayramdan sonra başlamayı planlayan Kamu-Sen'in eylem takvimi ve içeriği ekim başında yapılacak şube başkanları toplantısında belli olacak. Kamu-Sen yetkililerinin verdiği bilgiye göre, toplantıda aralarında iş bırakma, Ankara'ya yürüyüş ve açlık grevi gibi eylem seçenekleri değerlendirilecek. Bu arada Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız'ın KESK ve Memur-Sen'i ziyaret ederek farklı şehirlerde eşzamanlı eylem yapma önerisini götürebileceği öğrenildi.

İş bırakma çağrısı

KESK'in eylem takvimi ise 1 Ekim'de, SGK'nın birinci yıldönümünde başlıyor. KESK, Türk Tabipler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin de destek vereceği bir etkinlikle SGK'nın sağlık sistemine verdiği dezavantajları dile getirecek. Bunu bir demokratikleşme sempozyumu izleyecek. İstanbul'daki IMF-Dünya Bankası toplantılarıyla aynı günlere denk gelmesi planlanan etkinlikler, IMF politikalarının etkilerini de masaya yatıracak. KESK Başkanı Sami Evren, toplu görüşme sürecinin başından itibaren, ?Toplu sözleşme yoksa grev var? dediklerini hatırlatarak şöyle konuştu:

?Biz bu hakkın grev yaparak kazanılacağını düşünüyoruz. Bu nedenle sonbaharda bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız. Bu eylem için KESK üyesi olsun, olmasın tüm memurlara çağrı yapacağız. İşyerlerinde ciddi bir dalga oluşursa diğer konfederasyonlarla sokakta birleşebiliriz.?

?Kanun dar geliyor'

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu da önceki gün yaptıkları başkanlar kurulu toplantısında eylem kararı aldıklarını söyledi. Gündoğdu şöyle dedi:

?Bu artık yüzde 2.5+2.5'in ya da yüzde 4+4'ün değil, toplu sözleşme ve grev hakkının eylemi olacak. Ekim ya da kasımda bu konuyu başta konuyla ilgili akademisyenlerin katıldığı bir sempozyumla masaya yatıracağız. Bu uyarıcı bir eylem olacak. 4688 sayılı kanun ve mevcut Anayasa artık bize dar geliyor. Bunları aşmak için işbirliğine açığız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber