İtfaiye araçlarına kasko dönemi başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 23:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu kararıyla itfaiye araçlarının da kasko kapsamına alınması, itfaiyecileri sevindirdi. Yangın ve çeşitli olaylara yetişebilmek için zamanla yarışan itfaiyeciler, karıştıkları hasarlı kazalarda kendilerinden istenen maddi yükümlülükten kurtulduklarını söyledi. Kazalarda oluşan yüksek maliyetli parça fiyatlarının kendilerini zorladığını ifade eden itfaiyeciler, kararla birlikte rahatladıklarını ve motivasyonlarının arttığını dile getirdi.

Yoğun trafikte itfaiye araçlarının kazalarla karışabildiğine dikkat çeken itfaiye görevlileri, Karayolları Kanunu'nda belirtilen "Ambulans ve patlayıcı-yanıcı madde taşıyan araçlar dışında kamu araçlarına kaskosu yapılamaz" ibaresine tepki gösteriyordu. Hükümet, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu E cetvelinin 25. bendinde değişiklik yaparak itfaiye araçlarının kasko yapılmasının önünü açtı.

İtfaiye aracının maddi hasarını şoförlerin karşıladığını belirten itfaiyeciler, "Kaza yapan itfaiye aracının maddi hasarı şoföründen tahsil ediliyordu. Bir taraftan canla başla yangınla mücadele ederken bir yandan da yangını hemen söndürmek için harekete geçen itfaiye aracının kaza yapması durumunda mağdur oluyordu. İtfaiye araçlarının yüksek fiyatlı parçasından dolayı şoförler yüksek miktarlı borcun altına giriyordu. İtfaiye şoförü olarak çalışan personel yaptığı kazadan sonra oluşan maddi yükümlülükten dolayı itfaiye eri olmak istiyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla artık itfaiye araçları da kaskolu oldu." diye konuştu.

"DEĞİŞİKLİK İTFAİYECİLERİN MOTİVASYONUNU ARTIRDI"

Değişikliğin itfaiye erlerinin motivasyonunu da artırdığını kaydeden Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, "2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu E cetveli 25. bendinde değişiklik yapıldı. 'Bütçelerin diğer tertiplerinin esas giderlerine ilişkin olarak ödenen sigorta giderleri dışında Devlet mallarının sigorta edilmemesi esastır' şeklindeki madde; "Belediyelere ait itfaiye ve ambulans araçlarının kasko sigortası giderleri, bütçelerinin ilgili tertiplerinden, Sağlık Bakanlığı'na ait 112 acil ambulanslarının kasko sigortası giderleri döner sermaye bütçelerinden, Türk Silahlı Kuvvetleri (Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil) envanterinde bulunan ve erbaş ve erler tarafından kullanılan teknik donanımı yüksek ve özel nitelikli askeri araçların kasko sigortası giderleri ise Askeri Kantin Yönetmeliği'nde belirlenecek esaslar ve usuller çerçevesinde askeri kantin gelirlerinden ödenir." şeklinde değişti.

Yapılan bu değişiklikle belediyelere ait itfaiye araçlarının kasko sigortaları bedeli belediye bütçesinin ilgili tertibinden belediye tarafından karşılanacağı hükme bağlanarak itfaiye personelinin maddi sorumluluğu kaldırılmıştır. Bu büyük bir gelişmedir. Yılların kanayan yarasıdır. İtfaiye araçları ithal olduğu için çok pahalı, dolayısıyla parçaları da pahalı. Bakanlar Kurulu'nun bu kararı itfaiye erleri tarafından çok olumlu karşılandı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber