Sağlık Bakanı Akdağ: Gönüllü sağlık gözlemcileri geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2009 18:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gönüllü Sağlık Gözlemcileri uygulamasını 6 ay içinde hayata geçireceklerini söyledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Komitesi toplantısı için Kopenhag'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bunun için yaklaşık 7 bin kişinin eğitime tabi tutulacağını belirtti. Bakan Akdağ, şunları söyledi: "En az ilköğretim mezunu olan bu kişiler sistemin içinden geçerek, sistemle ilgili aksaklıkları bildirecek. Ancak bu kesinlikle bir gazetede çıktığı gibi 'sağlık dedektifliği' değildir. Konu biraz fahri trafik müfettişliğiyle karıştırılıyor. Bu kişiler kendilerini belli etmeden, sistemin aksayan yönlerini, personelin çektiği sıkıntıları, fiziki durumları gözlemleyip, kendi yorumlarıyla bize bildirecekler. Biz de aksayan yönleri düzelteceğiz."

DSÖ RAPORUNDA TÜRKİYE'YE ÖVGÜLER VAR

DSÖ toplantısında ağırlıklı olarak domuz gribi ve küresel mali krizin sağlığa etkileri konusu görüşüldü. DSÖ Avrupa Bölge Direktörlüğüne ise 5 yıllığına Macar Susanne Jakob seçildi.

Avrupa Sağlık Durumu'nun gösteren taslak raporunda Türkiye'den övgüyle bahsedildiğini belirten Bakan Akdağ, "Özellikle anne ölümlerinin azalması ve sigara yasağı konusunda Türkiye'ye övgüler var. 1998 yılında her 100 bin anneden 70 kişi ölürken, geçen yıl bu rakam 20'ye, bu yıl ise 16 düştü. Yine sigara yasağı konusunda birçok ülke, bu kadar başarılı olunacağını tahmin edemediğini bize açıkça ifade etti. Başbakanımızın ısrarı ve halkın desteğiyle bu konuda başarılı olduk. Anne ölümlerinin azalması ve sigara yasağı başarı hikayesi olarak taslak rapora girdi." diye konuştu.

DOMUZ GRİBİ AŞISINI ALMAK İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Recep Akdağ, domuz gribine karşı gerekli tüm tedbirleri aldıklarını söyledi. Sağlık Bakanı Akdağ, domuz gribi virüsünün özellikle kış aylarında artacağına dikkat çekerek, 'Domuz gribinin aşısını almak için 2-3 firmayla görüşmeler devam ediyor. Sadece bir firmaya bağlı kalmak istemiyoruz. Öncelikli olarak hamileri ve kronik hastaları aşılayacağız' dedi.

İstanbul'da etkili olan sel felaketiyle ilgili olarak ise Bakan Akdağ, dere yataklarının imara açılmasının yanlış olduğunu belirterek, "Dere yatakları derelere ait olmalıdır. Hiçbir alt yapı bu kadar bir yağmuru kaldıramaz" yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber